Un cobai de interes
Pastila de după 4 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Un cobai de interes 11Ești urmărit. Guvernul are un sistem secret, o mașinărie care te spionează în fiecare oră din fiecare zi. Ea vede totul. Infracțiuni violente care implică oamenii obișnuiți. Oameni pe care guvernul îi consideră irelevanți. Noi nu-i considerăm așa. Vînați de către autorități, lucrăm în secret. Nu ne vei găsi niciodată. Dar victimă sau făptaș, dacă numărul tău apare, te vom găsi.
Oricît de fantastic ar părea începutul fiecărui episod din serialul „Person of Interest, realitatea este mai aproape decît credem. Nu-i o noutate că după evenimentele din 11 septembrie și progresul tehnologiei, instituțiile de stat americane au început să ia securitatea foarte în serios. În mod normal, aș fi foarte mulțumit să aud asta, plus că am văzut deja și rezultate, evitîndu-se numeroase tragedii nu doar în SUA ci și în multe alte țări. Însă toate au un preț. Iar cum în vremurile noastre informația a devenit o resursă și mai puternică decît era deja, viața privată a ajuns să fie foarte greu de ascuns.
Ideea de la care au plecat cei de la NSA (National Security Agency) a fost că cea mai bună modalitate de a preveni un incident este de a crea o bază uriașă de date și de a monitoriza persoanele suspecte. Totuși, aceștia par să fi mers un pic prea departe cu spionajul, care presupune nu doar interceptarea mailurilor, ci și ascultarea telefoanelor. Mai nou, se pare că aceștia au spart bazele de date ale Yahoo, Google și Facebook. Teoretic, asta ar însemna că NSA pot cu ușurință să-ți urmărească poziția în care te afli prin GPS-ul telefonului, să vadă ce ai vorbit cu prietenii de pe rețeaua de socializare și să-ți întocmească un profil psihologic. Chiar în momentul acesta, agenția monitorizează milioane de oameni, nu doar americani, ci și europeni, ca un Big Brother de peste ocean. Securitatea este argumentul lor însă poți scrie oare același mail unui prieten căruia vrei să i te plîngi că slujba ta e nasoală știind că cineva te urmărește în permanență?
De asemenea, ce s-ar întîmpla dacă cineva ar fura toate informațiile? De putut am văzut deja că se poate, exemplul binecunoscut fiind Wikileaks, dar aceștia au furnizat toate datele către public. Nu avem însă nici o garanție ca vreun hacker priceput nu poate să copieze toate informațiile și mai apoi să le vîndă unei organizații, transformînd oamenii într-un fel de cobai ai unei rezervații naturale pe care o numim libertate.
Adaugă un comentariu