Un mecanism cît un om
Pastila de după 27 octombrie 2014 Niciun comentariu la Un mecanism cît un om 15Cu mii de ani în urmă am fi considerat „tehnologia” o piatră ascuţită utilizată drept cuţit. În confortabilul apartament dosit într-o stîncă, cu focul prins între cremene, neanderthalienii confecţionau noi arme, noi unelte, adică evoluau. Au îndrăznit să descopere avantajele naturii şi să se folosească de ele pentru a supravieţui. Ingeniozitatea dovedită nu a fost decît începutul, primii paşi către roboţii de astăzi, către iPhone-uri, notebook-uri sau bazooka. Invenţii realizate să ne uşureze viaţa sau să o distrugă.
Inteligenţa artificială capătă noi forme, atît de avansate încît ne închid nouă orizonturile. În Japonia, savantul Hiroshi Ishiguro, a inventat roboţi care pot juca în piese de teatru sau care pot cînta. Ba chiar a creat unul identic înfăţişării sale. Detaliile fizice sînt atît de bine conturate, încît este greu să îţi dai seama cine este omul.
Cu toate acestea, tehnologia te pune la încercare şi îţi testează limitele. Informaticienii acceptă provocări și înlocuiesc somnul cu litri de cafea nu doar pentru crearea unor aplicaţii care servesc la divertismentul virtual, ci pentru realizarea de coduri care permit buna funcţionare a tuturor aparatelor de care sîntem dependenţi. Fie că ne fac munca sau ne relaxează, noile tehnologii împînzesc lumea. Secretul este „consumul moderat” al acestora. Însă oamenii tind să devină ei înşişi nişte roboţei. Spre viitor nu poţi privi printr-o tabletă, printr-un ecran, ai nevoie de proprii ochi, dar mai ales de propria minte. Tehnologia este unealta celor inteligenţi. Utilizată în lipsa acestei calităţi, poate fi dăunătoare.
Adaugă un comentariu