Vajnicii noștri paznici
Pastila de după 11 martie 2013 Niciun comentariu la Vajnicii noștri paznici 3În urmă cu vreo doi ani și ceva de zile, Alexandru zgîria eticheta unei sticle bere fără alcool în Vatican. Crîșma era o clădire galbenă, pătrățoasă, ascunsă în spatele bisericii catolice din orașul de la granița cu Ucraina, Siret. Alexandru era polițist de frontieră de mai bine de zece ani. El era unul dintre puținii pe care nu i-a săltat DNA-ul, DGA-ul, DIICOT-ul sau ce alte D-uri de combatere ale criminalității și-au parcat dubele, lîngă cele ale televiziunilor, într-o dimineață friguroasă, în punctul de trecere a frontierii.
Alexandru avea un salariu de 10 milioane de lei pe lună. Îmi spunea ceva de niște sancțiuni pe care le-a primit la un moment dat, dar n-am înțeles dacă e din cauza diabetului care-l macină sau pentru că a făcut și el cîteva măgării. Probabil că nici el nu e „curat”, dar nici n-a pretins c-ar fi. În cele trei sferturi de oră cît am vorbit, nu mi-a povestit despre dreptate sau justiție, ci despre familiile colegilor săi.
Dar se apropia ora trei, soarele iernatic începea să se ascundă în spatele turlei bisericii catolice și Alexandru se pregătea să intre într-o tură de zece ore. Dar încă îmi povestea. Cu o săptămînă înainte, două JEEP-uri blindate trecuseră în trombă prin zona verde (bucata de teren care leagă două puncte vamale). Urmărirea a durat aproape o oră, iar polițiștii de frontieră, dotați cu mașini găurite de gloanțe, cu cauciucurile distruse și mult prea răsfirați ca să asigure toată zona, au găsit unul dintre JEEP-uri înfipt într-un stîlp. Celălalt a trecut fără probleme. Cu două săptămîni înainte, un „iepure” – de regulă o mașină sport, foarte manevrabilă, folosită pentru a atrage atenția grănicerilor în timp ce prin punctul vamal veneau alții, „cu treburi serioase” – a rupt-o prin punctul de frontieră și a ajuns în Siret. Pe trecerea de pietoni a măturat o fetiță de cel mult zece ani care mergea la școală.
Alexandru stătea în fața mea și se uita lung la cea de-a doua sticlă de bere fără alcool pe care o terminase. Se gîndea la multe lucruri, printre ele nu era data la care România o să intre în spațiul Schengen și el o să devină paznicul Uniunii. Prost echipat, prost plătit, arătat cu degetul prin oraș și scos țap ispășitor de către o țară întreagă, Alexandru se ruga mînios, în spatele bisericii, să treacă și ziua de mîine fără să-l omoare nimeni.
Adaugă un comentariu