Vraci pentru boala cărții
Pastila de după 10 iunie 2013 Niciun comentariu la Vraci pentru boala cărții 81Există o dezbatere în mediul universitar care pune în discuție motivele prezenței tinerilor studenți la cursuri. Vii la facultate de dragul unui profesor ale cărui cuvinte îți curg ca mierea și se așază, în faguri, în cămara minții? Poate un profesor interesant să ridice un curs aparent plictisitor prin pasiunea sa? La fel, poate omorî un profesor o disciplină fascinantă prin monotonie și redundanță?
Cel mai colorat răspuns la aceste întrebări îl reprezintă un amic de-al meu. L-am găsit, cîndva, iarna trecută, fumînd liniștit o țigară în fața Corpului A. La ceva mai bine de zece minute trecute de fix, într-o dimineață, devreme. El, student la o secție a Istoriei, aștepta ca profesorul unei specializări de română de la Litere să termine discuțiile introductive despre tema cursului din ziua respectivă. Aștepta liniștit, ca apoi să urce scările din Corpul A, cum o face la fiecare două săptămîni, și să ia loc într-una dintre bănci. A poposit prima oară în amfiteatru la începutul semestrului, în urma unei provocări copilărești, venite din partea unui coleg de cameră care voia să îi demonstreze că încă există profesori ce „par că nu vorbesc cu pereții”.
Pare utopic, însă e incredibil de ironic. Fără a-l jigni, amicul meu e un student mediocru. Departe de a fi un avid al cunoștințelor pluri-disciplinare, nu merge la cursuri de felul său. De fapt, e în urmă (complet) cu teza de licență, cu o lună înainte de predare, amendat de una dintre bibliotecile din Iași că a întîrziat returnarea unor cărți, fidel urmaș al modelului scriitorului romantic care între zece pagini scrise bea cinci sticle de vin, și așa mai departe. Dar iată-l pe omul acesta, pentru care școala nu a fost niciodată o prioritate, venind, o dată la două săptămîni, rupt de somn, de oboseală, mahmur pînă la cer și înapoi, să fumeaze liniștit în fața Corpului A.
L-am întrebat o dată, pe abătute, de ce se tot întoarce și mi-a răspuns în stilul său, boem, că îi place. M-am temut să-l descos mai departe. Poate îi place o fată, poate mai multe, poate amfiteatrul îl ajută să își încarce bateriile sau poate profesorul respectiv îi aduce aminte de cineva care îi era drag din copilărie. Motive pot fi multe, dar realitatea este că ceva, și, cred eu, cineva, îl face pe amicul meu să vină la facultate (ce-i drept, alta decît cea la care s-a înscris) cu o regularitate după care-ți poți fixa ceasul. Mai ceva ca trenul.
Dacă m-ar întreba cineva, n-aș ști cum să răspund la întrebările puse la-nceput mai bine decît arătîndu-l cu degetul pe amicul meu. Nebunia lui de marți dimineață mi-a confirmat un lucru. După cinci ani în care-am bătut holurile universității pot spune cu mîna pe inimă că degeaba termini o facultate cu zece pe linie dacă stai acasă, joci Mario și trimiți proiecte pe e-mail. Degeaba mergi în prima bancă, umpli 15 caiete de notițe, reproduci cursuri cu exactitatea unui grefier și îți tai venele dacă ratezi o virgulă.
Eu mi-am ratat șansa. N-am avut norocul să fiu un student bun în facultate pentru că am fost, eminamente, slab, leneș și neimplicat. Dar în cei patru ani de zile petrecuți în redacția asta am cunoscut atît de mulți oameni încît îmi permit să bag mîna în foc și să dau un sfat, cui ar avea nevoie. Profesorii buni sînt rari și eu am avut onoarea și norocul să lucrez cu unii, să-i intervievez pe alții și să aud de existența celor pe care nu i-am prins. Așa că nu faceți ca mine. Căutați mentori. Alergați după ei și, cînd îi găsiți, mușcați-i de picior și nu le dați drumul pînă cînd nu vă iau cu ei acasă. Nu-i bagatelizați. Vor fi destui borfași pentru treaba pe care n-ai să-i găsești niciodată fumînd, marți dimineață, în fața Corpului A.
Adaugă un comentariu