14 bile dintr-o lovitură
Șah-mat 28 martie 2011 Niciun comentariu la 14 bile dintr-o lovitură 0Gabi Vișoiu, „Mr. Perfect”, așa cum e cunoscut la concursuri, face biliard artistic de vreo cinci ani. Prin anul al doilea de facultate, a agățat în cui cursurile de la Științe Politice și a început să exerseze trick shot. A văzut cîteva filmulețe de la concursuri pe Internet și, pentru că avea o masă de biliard acasă, s-a apucat de exersat. Nu conta că era noapte sau zi, Gabi își pusese în cap să reușească toate schemele pe care le văzuse pe Youtube. „Trick shot este partea amuzantă, distractivă a biliardului, cunoscută și sub numele de biliard artistic. În concursuri, demonstrații sau spectacole se execută lovituri ce par să sfideze legile fizicii, în care intră până la 14 bile dintr-o singură lovitură, lovituri sărite (jump), lovituri ocolite (masse) sau lovituri cu recuzită (sticle, triunghiuri, baloane și diverse alte obiecte)”, rezumă tînărul în cîteva cuvinte sportul pe care îl practică.
Cel mai mare premiu, 30.000 de dolari
„La un Campionat Mondial, premiul cel mare ajunge undeva la 4.000 de dolari, însă concursul e important pentru un alt aspect, e o carte de vizită care atrage atenția celor care organizează concursurile pe premii mai mari”, explică Gabi. Una dintre cele mai puternice întreceri e Trickshot Magic, organizată, în America, de postul de televiziune ESPN. Aici, premiul cel mare a ajuns și la 30.000 de dolari.
În cadrul concursurilor desfășurate de World Pool Association, federația mondială de biliard, jucătorii au de executat 40 de lovituri împărțite în opt categorii. Trick and fancy, de exemplu, presupune ca un mănunchi de bile să fie băgat în buzunarele mesei. Prop / Novelty / Special Arts sînt lovituri cu recuzită (triunghiuri, tacuri, etc.), cu o singură mână, în care trebuie să lovești o bilă în mișcare sau să trimiți bilele în buzunare într-un anumit timp. La Draw, loviturile au efect de retur, bila albă este lovită în partea de jos, i se imprimă o rotație, lovește o altă bilă care intră în buzunar și se întoarce. La follow, bila albă este lovită în partea de sus, i se imprimă un efect de rotație și lovește o altă bilă.
Trick shot și la pensie
Zecile de ore petrecute lîngă masa cu bile l-au făcut de patru ori campion mondial la biliard artistic. E printre cei mai buni din lume, iar în Europa nu are nici un adversar pe măsură. Cînd începe să facă o schemă nouă ratează de multe ori, însă n-ai să-l vezi niciodată nervos, să trîntească tacul, să se supere pe masa de biliard. De fapt, calmul este una dintre calitățile pe care trebuie să le ai la trick shot. „În rest, atît timp cît există o coordonare bună între ochi și mîini, poți să joci și pînă la 80 de ani fără probleme”, spune tînărul care se vede jucător de trick shot chiar și după pensionare.
La cei 28 de ani, Gabi e jucător profesionist și încearcă să trăiască doar din acest sport. „E greu, însă dacă îți găsești și un sponsor, te descurci”, spune tînărul. Cînd nu bate lumea pe la concursuri, se ocupă de Federația Română de Biliard, unde e secretar general. Și-a propus să organizeze concursuri și să facă o echipă națională. Cînd merge în sala de biliard, ceilalți rămîn blocați cu tacurile în mînă. Gabi își așază cu grijă geanta de piele în care își ține arsenalul de, „trei butt-uri și șapte shaft-uri”.
Privește masa, își fixează cu mare atenție bilele: „alba o lovește pe cea albastră și intră toate în cîte un buzunar”.
Ionuț FANTAZIU
Adaugă un comentariu