Bibelourile generației mele
Opinia de la centru, Șah-mat 11 aprilie 2012 Niciun comentariu la Bibelourile generației mele 5Involuntar, am făcut parte din rîndul celor care au renunțat la sportul național al românilor, privitul la televizor. Unii au făcut-o din lipsa de spațiu, însă cei mai mulți (niște filfizoni) au făcut-o pentru că nu mai rezistau să audă țipetele de gospodină ale prezentatorilor și politicienilor.
Eu am făcut-o cînd m-am mutat la cămin. Și nu pentru că l-aș fi urît, ci pentru că nu aveam bani să-mi cumpăr altul. Acum, în noua mea cameră, un Platinium (firmă de face televizoare pe vapor) zace pe un dulap. Din prima zi l-am șters de praf, i-am curățat și telecomanda, pregătit să-mi petrec prima seară adormind la televizor.
După 30 de minute în care am făcut inventarul posturilor pe care le am, am deschis din nou calculatorul și m-am uitat la un film. Într-adevăr, de vină au fost și emisiunile difuzate. Moderatorii de la posturile de știri au rămas de la fel de înăcriți, cu politicienii care semănau cu aceleași cuscre cu părul făcut permanent și cu bigudiuri roz. M-am uitat la știrile pe care le prezintă Cristian Sabagh de pe Kanal D și, sincer, o pasiune, implicare și emoție mai mare, nu am mai văzut nicăieri. Știe să empatizeze cu fiecare știre, chiar dacă trece de la un accident de mașină, la un caz cu o bătrînă bolnavă și ajunge la o petrecere de lăutari.
Dar nu astea au fost motivele pentru care nu m-am mai uitat la televizor. După o absență atît de mare, îți dai seama că nu-ți mai faci programul în funcție de filmul PRO al serii sau dezvăluirile șoc de la OTV. Nu am așteptat, de atîta timp, în fața micului ecran (pînă și expresia asta a devenit un clișeu) să văd o emisiune anume. Nu mai am răbdare să caut printre cele 70 de canale. Sînt deja prea multe, iar decizia de a alege unul este din ce în ce mai grea. Mai bine închizi și nu știi ce pierzi. Astfel îmi aduc aminte de psihologul american Barry Schwartz, care a vorbit despre paradoxul alegerilor . „Cu cît sînt mai multe opțiuni, cu atît îți este mai ușor să regreți și să fii dezamăgit”, spunea Schwartz. Același lucru se întîmplă și la mine, iar cheia, continuă el, este să ai așteptări cît mai scăzute.
Cel mai probabil, televizorul îl voi folosi doar pentru trei, patru emisiuni pe care voiam demult să le văd, în rest va fi doar pe post de lampă. Nu-i găsesc alt scop, asta e alegerea pe care am făcut-o, dacă e să mă iau după Schwartz. Iar cei care-l văd, în continuare, ca pe o sursă de informare și de distracție, nu trebuie acuzați că sînt demodați. Aceea e alegerea pe care ei au făcut-o.
Pentru mine, acesta-i exemplul cel mai bun atunci cînd vine vorba de ruptura dintre generații. Vom vedea televizorul așa cum părinții noștri vedeau patefonul. Un alt bibelou în casă. Asta nu înseamnă că lipsa unui televizor în casă înseamnă că avem de-a face cu oameni mai inteligenți. La urma urmei, expresia „ați prostit poporul cu televizorul” poate fi extrapolată și înspre celalalte canale de comunicare.
George GURESCU
Adaugă un comentariu