Educație media, obligatorie în școli
Șah-mat 4 mai 2014 , de Cătălin Hopulele Niciun comentariu la Educație media, obligatorie în școli 13
Îi știți pe Bartoș și Smiley. Sînt cei doi care se maimuțăresc în culisele de la „Românii au talent” și care, pe bani foarte frumoși, se maimuțăresc și în reclamele trustului Romtelecom-Cosmote. Săptămîna trecută însă au intrat în vizorul Ministerului Afacerilor Interne, pentru una dintre reclamele în care promovau nu-știu-ce tabletă primită gratuit la un abonament. În ea, Smiley și colegul său se urcau pe vagoanele unui tren în mișcare unde se dădeau cu niște skateboard-uri. Dincolo de aberanța reclamei, de remarcat este impactul ei social: Raed Arafat a atenționat săptămîna trecută Romtelecom, CNA și toate instituțiile care ar putea avea legătură directă cu reclama de față, faptul că, de la apariția ei, mult mai mulți copii au murit sau au fost rănițit foarte grav fiindcă s-au electrocutat după ce s-au urcat pe vagonul unui tren. În mod concret, în ultimele două-trei săptămîni s-au întîmplat două cazuri în județul Iași, unul chiar în municipiu.
Înainte de a spune altceva, este limpede că aici o vină importantă o poartă părinții, pentru că reclamele pot să aibă în ele orice fel de mesaj (cîtă vreme respectă reglementările audiovizuale și legale), dar nu sînt nevoite să educe. Reclamele trebuie să te mintă frumos, cu asterix, ca să-ți golești portofelul într-o direcție sau alta. Reclamele nu informează, știrile fac asta, sau măcar ar trebui. Educația însă se face întîi acasă, apoi la școală și niciodată în fața televizorului.
Însă toată discuția în jurul acestor accidente nu va aduce nici un fel de soluție, dacă nu este fundamentată și nu propune o rezolvare concretă. E clar că un copil nu știe să se uite la televizor. Dar interesul pentru televiziune e atît de scăzut în rîndul copiilor încît e tîrziu să te apuci acum să-i inveți cum să butoneze telecomanda. Însă copiii de astăzi trebuie învățați cum să se informeze. Cum să citească presa (să o citească în primul rînd), ce surse să folosească, să nu-l ia ca piatra de temelie pe Mircea Badea și să învețe să discearnă adevărul de ficțiune, realitatea de manipulare. Fie că îi vin informațiile pe Facebook, Twitter, Instagram sau Hotnews. Să fie ore de Media obligatorii la școală, ținute de profesioniști, să fie învățați copiii ce să citească, cum să se informeze, ce să ia de bun și ce să nu ia de bun. Să aibă un fundament pe care să-și așeze propriile păreri. Nu îi înveți să nu se uite la Mircea Badea, că nu facem ideologie, dar îi înveți că adevărul nu se spune înjurînd într-un maiou dintr-un studio de televiziune. Și că dacă Smiley se aruncă într-o fîntînă, nu e cazul ca cineva să-l urmeze, ci doar să taie funia căldării și să pună capac pe gura de ieșire.
Adaugă un comentariu