Piedestal pentru supuși
Șah-mat 1 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Piedestal pentru supuși 1Nu-i adevărat că românilor le plac numai injuria răspicată, exprimarea abruptă, brutală, stilul grobian-mitocănesc, sentința rostită argotic și emfatic de la tribună. S-au săturat pesemne de tensiunea atacului, de securea mîniei, de vrajba urii îndreptată asupra tuturor și a nimănui.
Existența în orizontul nevrotismului și-al disperării, al neîncrederii în conducere și guvernare poate i-a dus în pragul disperării și le-a contorsionat caracterele, însă nu le-a ucis spiritul. Au păstrat în ființa lor un boboc de nădejde, care așteaptă să plenească atunci cînd este mîngăiat de o lumină caldă și domoală.
Discursul regelui Mihai i-a scos măcar pentru o clipă pe români din cercul vicios al încruntării existențiale și i-a făcut să se deschidă din nou către speranță și credință. Rostit cu greutate, sincopat, frînt de o emoție ascunsă sub ținuta rece, demnă, de monarh, acesta nu a fost unul înflăcărat sau patetic, așa cum ne-am obișnuit în cazul altor prelegeri din Parlament. Însă a țesut o atmosferă vibrantă. Deși desprins de printre riduri, acesta a avut prospețimea unui obraz lovit de emoția unui roșu aprins. Regele nu a spus lucruri complicate, subtile, nu a folosit cuvinte mari, nu a fost nici prescriptiv, nici sentențios. A vorbit despre libertate și democrație ca despre niște valori care, asemenea florilor de colț, trebuie ocrotite prin lege. Și, poate cel mai important, a vorbit despre lucrurile care merg la noi în țară, despre rostul încrederii și al recunoștinței pe care conducătorii și poporul trebuie să și le poarte reciproc.
„Țara nu am moștenit-o de la părinții noștri, ci am luat-o cu împrumut de la copiii noștri” a fost probabil replica nu doar cu cea mai mare forță expresivă ci, mai important, aceea prin care puterii i s-a asociat ideea de responsabilitate. Puterea – politică sau nu – este percepută de cei mai mulți români, de decenii de-acum, sub spectrul semantic al abuzului, al sărăciei, al nedreptății. Ea nu mai creează atitudini de respect ori sentimente de admirație față de cei care fac uz de ea, ci frică și resemnare, generînd imaginea unui popor chircit, închis în propriul neajuns. De cei care o dețin, puterea este privită drept o recompensă sau consecința directă a unui merit personal. Devenită un piedestal pentru cei mici la sfat, îi îndreptățește pe cei fără minimul simț al moralei atrofiat să taie în țară ca într-o halcă de carne și în destine ca într-un os care nu se poate sfîșia cu cuțitul, ci doar sparge cu toporul.
Prin alocuțiunea sa, regele Mihai a reușit să readucă puterea în orizontul visării, unde înclinarea în fața celui care conduce este un act prin care, cel care o face se încredințează că soarta lui va fi luată în piept de un om meritoriu. Și că faptul de a-l sluji nu va fi o obligație, ci o onoare, pentru care este dispus să se sacrifice pînă la capăt.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu