Thailanda, Sergiu Nicolaescu și o poveste deloc anodină

Șah-mat Niciun comentariu la Thailanda, Sergiu Nicolaescu și o poveste deloc anodină 0

„Riscăm să ne întoarcem cu 15 ani în urmă sau chiar mai rău”, a avertizat Tudor Giurgiu la final de TIFF, sîmbătă seara, invitîndu-i pe scenă pe toți cei care se alătură protestului îm­potriva unei inițiative legislative a lui Sergiu Nicolaescu. O mostră de so­li­da­­ritate înduioșătoare, după cum a măr­turisit regizorul Wim Wenders, îna­in­te de a oferi trofeul Transilvania u­­nei thailandeze mignone cu nume im­po­sibil, Anocha Suwichakornpong (pus lîngă al ei, numele lui Apichat­pong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or la Cannes, e floare la ureche), autoarea peliculei „Poveste a­no­­dină”.

Cristian Mungiu, Corneliu Po­rumboiu, Cristi Puiu, Radu Mun­tean, Cătălin Mitulescu, Răzvan Ră­dulescu, Victor Rebengiuc (cel care a lecturat, pe scena Teatrului Na­ți­o­nal, „Proclamația de la Cluj”) și Ma­ria Popistașu sînt cîțiva dintre semnatarii unei petiții împotriva unei legi ce stă să fie aprobată în Camera De­pu­taților, după ce a trecut de Senat, în mod surprinzător, pe 17 mai. Printre al­tele, Sergiu Nicolaescu cere ca Cen­trul Național al Cinemato­gra­fiei (CNC) să treacă din postura de fi­nan­ța­tor al filmelor în cea de coprodu­că­tor (ceea ce înseamnă că, automat, se poate implica în toate deciziile ce țin de producție), ca proiectele de­pu­se spre finanțare să nu mai fie notate după o grilă de punctaj, ci cu admis/respins (drum liber la abuzuri) și scenariul să fie înlocuit de „decupajul regizo­ral” în procesul de selecție.

Adică viziunea cineastului – care se poate schimba semnificativ în cei doi – trei ani cît are la dispoziție pentru a cheltui banii – o chestiune vagă și greu de cuantificat, să fie criteriul pe baza că­ruia să se împartă banii. Nici mașina tim­pului n-ar fi putut da cinema-ul ro­mânesc atît de repede înapoi. Mai ales într-un an atît de fast, cu patru filme ro­mânești la Cannes și foarte multe al­te­le la TIFF. „Felicia, înainte de toate”, în regia lui Răzvan Rădulescu și Me­li­ssa de Raaf, a fost premiat pentru sce­nariu, protagonista filmului, Ozana Oan­cea, a plecat cu două trofee, pentru interpretare și debut, iar Victor Re­bengiuc a fost răsplătit pentru rolul ex­celent din „Medalia de onoare”, a lui Călin Netzer, cineast recompensat la rîndul său pentru regie. În secțiunea dedicată producțiilor autohtone, Zile­le Filmului Românesc, Florin Șer­ban și-a adjudecat premiul pentru lungmetraj, cu „Eu cînd vreau să fluier, flu­ier”, Adrian Sitaru, cel pentru scurtmetraj („Colivia”), iar „Marți, după Crăciun” al lui Radu Muntean, a avut parte de votul publicului.

Premianta serii la festivalul de la Cluj este o tînără thailandeză care și-a asumat ipostaza de „3 în 1” pentru propriul film – scenarist, regizor și producător. În „Poveste anodină”, Ano­cha Suwichakornpong ne descope­ră, lent, dramele din spatele unor exis­te­n­țe aparent liniștite și banale. Per­so­na­jul ei este Ake, un tînăr paralizat în ur­ma unui accident și îngrijit permanent de un asistent angajat de capul familiei. Dacă e sau nu doar o coincidență faptul că Thailanda a confiscat două premii unul după altul – tot acolo a plecat și trofeul de la Cannes, pentru „Unchiul Boonmee, cel care își a­min­teș­te viețile anterioare” – se va de­mon­stra în anii următori.

În Olanda a plecat premiul special al juriului, pentru „Ultima conversație”, de Noud Heerkens, o pe­li­cu­lă filmată cu 25 de camere atașate unui au­tomobil în mișcare. Protagonista e o femeie de 40 de ani care pune capăt relației cu iubitul ei, la telefon, în timp ce conduce. Cea mai bună imagine a avut-o „R”, o dramă despre deținuți regizată de Michael Noer și Tobias Lin­dholm, iar dragoste nemărginită din partea publicului – și voturile lui – a primit comedia „Grașii”, de Daniel Sanchez Arevalo, cinci povești des­pre tot atîtea persoane supraponde­ra­le. Două cariere au fost celebrate anul acesta la TIFF, Dorina Lazăr și Li­viu Ciulei, două personaje din „preis­toria filmul românesc”, cum s-a ex­pri­mat actrița Irina Petrescu, „pentru că istoria o faceți voi acum”.

Florentina CIUVERCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top