Urlă demonii din pămînt
Șah-mat 27 aprilie 2015 Niciun comentariu la Urlă demonii din pămînt 13Nepalul s-a luptat sîmbătă dimineața cu furia naturii. Un cutremur cu magnitudinea de 7.9 grade pe scara Richter a zguduit capitala Katmandu, pînă în prezent bilanțul morților depășind 2.500 de victime și fiind în creștere în condițiile în care, potrivit publicațiilor online, salvatorii încă speră să găsească supraviețuitori la două zile de la producerea seismului. Catastrofa a lovit Orientul după ce joi un alt fenomen a paralizat Sudul Americii de Sud, zona Ensenada din Chile, acolo unde vulcanul Calbuco a scuipat foc după patru decenii. Autoritățile chiliene au evacuat la timp populația terifiată de spectacolul naturii pe o rază de 20 de kilometri, fără să se înregistreze victime, conform informațiilor oficiale.
Totuși, puterea monstrului neadormit a întunecat ca o moarte ziua oamenilor, cenușa și particulele vulcanice înălțîndu-se la peste 20 de metri altitudine.
Dacă chilienii au scăpat fără zi de doliu național, Nepalul a fost îngenunchiat pentru cîteva săptămîni, dacă nu luni, după cum apreciază unii cercetători în știința pămîntului. Savanții din Europa explică deja după primele zile că seismul va înregistra, cu siguranță replici, dacă nu în zilele următoare, atunci în lunile care vor veni. Deocamdată autoritățile nepaleze sînt depășite de situație pentru a estima cîți dintre cei 6.6 milioane de locuitori din zona afectată de cutremur au nevoie de ajutor, dar transmit că pe lîngă țara lor au fost afectate și India, Tibetul sau Bangladeshul.
Seismul a provocat și o serie de avalanșe pe vîrful Everest despre care cele mai multe informații a transmis alpinistul românul Alex Găvan, bucureșteanul care se afla împreună cu alți 1000 de alpiniști într-o expediție în momentul producerii cutremurului. 17 dintre ei nu au supraviețuit seismului, printre cei uciși numărîndu-se și Dan Fredinburg, unul dintre managerii Google din California, care a fost rănit la cap în momentul avalanșei. După puține ore de la producerea seismului, gigantul IT a anunțat că victimele pot fi identificate prin serviciul Person Finder, prin intermediul căruia supraviețuitorii pot lua legătura cu rudele lor pe care le consideră dispărute. Mai mult, fotografiile persoanelor dispărute au fost postate pe Facebook, pe grupul Nepal Earthquake 2015. Din fericire, Ministrul Afacerilor Externe a anunțat a doua zi de la cutremur că cei 28 de români localizați în aria de producere a seismului sînt în siguranță.
Dar dacă un astfel de cutremur s-ar produce în România, cîți dintre noi am supraviețui? Și cîți am vedea pentru prima oară ce a însemnat cutremurul din ’77 pentru părinții noștri?
Adaugă un comentariu