Scandinavia metalică pe pămînt românesc
Punctul pe VIP 21 octombrie 2013 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la Scandinavia metalică pe pămînt românesc 10
Un fum înecăcios domină mai toată scena. Îl poți distinge prin luminile colorate ale proiectoarelor ce se mișcă în toate direcțiile, iar din bezna ce acoperă întreaga sala se aude o voce îngroșată, care ne sperie de la primul cuvînt. „Sînteți pregătiți pentru metal?”, ne-ntreabă cu ardoare prezentatorul evenimentului Rock’N’Iași Metal, și fără nici-o altă întrerupere invită pe scena Casei de Cultură a Studenților trupa de rockeri liceeni, Memento Mori. Precum un chibrit ce aprinde din prima încercare soba, la fel și băieții animă atmosfera, punînd jar pe foc prin diferite piese, cum ar fi un cover la „Vodka” a trupei finlandeze Korpiklaani, sau „Goana Nebună”, ce ne șoptește pe ritmuri folkiste un metal lin.
Bătăi pe scenă
„Urmează acum semifinala în care veți vedea cum trupe nebune își dau duhul pe scenă pentru a vă distra. Dar avînd în vedere că acesta ar trebui să fie un concert de metal, vă rog să lăsați scaunele, și să vă apropiați de scenă!”. Comanda prezentatorului este primită cu fervoare de toți spectatorii, care pînă în acel moment se zvîrcoleau pe scaune.
Fanii îngînă pe ritmurile săltărețe, mai cîntă cîte un vers, două, uneori și-o piesă întreagă sau țipă pînă răgușesc, cuprinși parcă de un virus al genului metal de care nu pot scăpa. Trupa Demoniah hrănește foamea cu un black metal cu mesaje religioase, sub atenta privire a unui violoncel al cărui stăpîn mișcă arcușul mai repede decît se joacă chitaristul cu corzile. Nici toboșarul nu se lasă mai prejos, fiind parcă posedat de fiecare dată cînd lovește cu forța unui viking în talgerele aurite. Atenția este însă captată în mare măsură de vocalist, ale cărui brățări cu țepi îi acoperă tot antebrațul, dar care nu par a-l deranja ori de cîte ori îl mai vezi înțepîndu-se cu ele.
Restul trupelor duc mai departe lupta melodică, fiecare venind cîte ceva nou în bătălie. Armies of Enlil, Crimena sau Vespera ies rapid din culise înconjurați de un fum pe care-l taie cu chitara și basul, iar undele sonore ale clapelor parcă-l împrăștie prin toate colțurile sălii. De la atitudine pînă la echipament, trupele par mai degrabă unități militare, dotate cu tot felul de strategii și armament, portretizate de elemente ale genului metal. O artilerie cu componente punkiste și ritmuri deathcore pe interpretări rapide, care lovesc cu o brutalitate primită cu urechile ciulite ale spectatorilor. Nimeni nu e cruțat, însă nici nu se cere milă, toți primesc cu brațele deschise cîntecele ce îndeamnă la insomnie, și zeci de mîini încornorate așteaptă ridicate cîte o altă piesă.
Paul ANDRICI
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu