Zuckerberg, apărătorul internauților
Punctul pe VIP 16 martie 2014 Niciun comentariu la Zuckerberg, apărătorul internauților 4„Internetul ne face să fim auziți. Ne face mai puternici și ne face să ne simțim în siguranță”, așa își începea Mark Zuckerberg o postare pe pagina sa de Facebook de săptămîna trecută.
De fapt, ce voia el să spună era că cei din spatele rețelei de socializare sînt niște apărători ai utilizatorilor, care luptă pentru păstrarea confidențialității lor. Nu subtil, nu modest, ci fără nici un ascunziș: „facem multe eforturi ca să păstrăm serviciile noastre și Internetul cît mai sigure”. Împreună cu noi, utilizatorii care își pun pe tavă toate secretele, vor să facă Internetul un loc mai bun. Schimbarea trebuie să pornească de undeva.
Dar punctul culminant nu era nici pe departe lauda de sine, aceasta a fost doar introducerea. Zuckerberg era de fapt supărat pentru că guvernul american, în loc să îi protejeze pe cetățenii care-și mută viața pe meleagurile Internetului, e văzut ca o amenințare.
Și în loc să fie un „campion al Internetului”, e personajul negativ. Le-a dat chiar și un sfat guvernanților, să fie mai „transparenți” în ceea ce fac sau oamenii vor crede ce-i mai rău despre ei. De parcă balonul nu s-ar fi spart deja de multă vreme.
Dar Zuckerberg a plusat și l-a adus în discuție și pe președintele Barack Obama cu care ar fi încercat să vorbească la telefon despre felul în care sînt prelucrate datele, chipurile confidențiale, ale utilizatorilor. Și a mai vrut să-l muștruluiască și pentru imaginea nu tocmai favorabilă care s-a așternut peste afacerea sa.
În cîteva paragrafe, Zuckerberg a reușit să vorbească despre minunile Internetului, pe care mai apoi le-a demontat, le-a piperat cu cîteva laude și le-a oțetit cu niște frustrări. N-o fi Internetul perfect, dar, crede Zuckerberg, punînd mînă de la mînă, poate fi modelat întru binele populației. Iar cînd Facebook pune piatra de temelie, ce ar putea merge prost?
Rețeta a fost gustată de peste 200.000 de persoane și împărtășită de peste 20.000. În final, lăsînd la o parte cît de pompos suna discursul cu pricina, e puțin amuzant cum, cei de la Facebook, recunosc că își fac griji pentru securitatea utilizatorilor. Adică a noastră.
Adaugă un comentariu