Zuckerberg, apărătorul internauților

Punctul pe VIP Niciun comentariu la Zuckerberg, apărătorul internauților 4

„Internetul ne face să fim au­ziți. Ne face mai puternici și ne fa­ce să ne simțim în siguranță”, așa își începea Mark Zuckerberg o pos­tare pe pagina sa de Facebook de săptămîna trecută.

De fapt, ce voia el să spună era că cei din spatele rețelei de socia­li­zare sînt niște apă­ră­tori ai utili­za­torilor, care luptă pen­tru păstrarea con­fidențialității lor. Nu subtil, nu modest, ci fără nici un ascunziș: „fa­cem multe eforturi ca să păs­trăm serviciile noastre și Inter­ne­tul cît mai sigure”. Împre­ună cu noi, utilizatorii care își pun pe tavă toa­te secretele, vor să facă In­ter­netul un loc mai bun. Schim­ba­rea tre­buie să pornească de undeva.

Dar punctul culminant nu era nici pe departe lauda de sine, a­ceas­ta a fost doar introducerea. Zuckerberg era de fapt supărat pen­tru că guvernul american, în loc să îi protejeze pe cetățenii care-și mută viața pe meleagurile Inter­ne­tului, e văzut ca o amenințare.

Și în loc să fie un „campion al Internetului”, e personajul negativ. Le-a dat chiar și un sfat guver­nan­ților, să fie mai „transparenți” în ceea ce fac sau oamenii vor crede ce-i mai rău despre ei. De parcă ba­lo­nul nu s-ar fi spart deja de multă vreme.

Dar Zuckerberg a plusat și l-a adus în discuție și pe preșe­din­tele Barack Obama cu care ar fi încercat să vorbească la telefon despre felul în care sînt prelucrate datele, chi­purile confidențiale, ale utiliza­to­rilor. Și a mai vrut să-l muștru­lu­ias­că și pentru imaginea nu tocmai favorabilă care s-a așternut peste afa­cerea sa.

În cîteva paragrafe, Zuckerberg a reușit să vorbească despre minu­nile Internetului, pe care mai apoi le-a demontat, le-a piperat cu cî­te­va laude și le-a oțetit cu niște frus­trări. N-o fi Internetul perfect, dar, crede Zuckerberg, punînd mînă de la mînă, poate fi modelat întru bi­nele populației. Iar cînd Facebook pune piatra de temelie, ce ar putea merge prost?

Rețeta a fost gustată de peste 200.000 de persoane și împărtășită de peste 20.000. În final, lăsînd la o parte cît de pompos suna discursul cu pricina, e puțin amuzant cum, cei de la Facebook, recunosc că își fac griji pentru securitatea utiliza­to­rilor. Adică a noastră.

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top