Din Piața Unirii se vede granița cu Mexic
Șoc-șoc-groază! 10 octombrie 2011 Niciun comentariu la Din Piața Unirii se vede granița cu Mexic 5
Cînd te gîndești că Eiffel a proiectat Grand Hotel „Traian” pentru a servi drept teatru, ultimul lucru care îți trece prin minte este că într-un salon din acesta s-ar putea auzi vreodată, la început de noapte, o bandă de mariachi care mai și chiuie. Pentru ca scenariul să pară și mai incredibil, așază-i pe toți în Salonul Clasic, cu aer burghez și pune-i să cînte cu foc și să se miște greoi, unul după celălalt, în ritm de salsa. Aceasta este povestea serii de 6 octombrie, cînd la Restaurant „Traian”, printre Serenadele Toamnei, s-a numărat și o serată mexicană care s-a lăsat cu burrito și rumba.
Puțin trecut de ora 20.00, în Restaurantul „Traian” doar personalul de servire e gătit pentru petrecere, cu ilice ca de aur și zîmbete atît de bine întipărite pe chip încît devii aproape invidios. În Salonul Clasic sînt doar patru oameni care stau risipiți și fie butonează laptop-ul, fie își așteaptă nerăbdători partenerii. Nici unul însă nu pare să observe agitația care își face încet-încet simțită prezența.
Cu excepția lui Julio Iglesias, care cîntă în spaniola lui înțeleasă numai de el, nici un alt indiciu nu arată că urmează să fie o seară mexicană. Deocamdată.
Toate mîncărurile se termină cu „s”
Un bărbat cu o chelie generoasă cere lămuriri chelnerului cu privire la meniul mexican. Se fîstîcește în denumiri, parcă îl atrage un „Quesadillas rapida”, (n.r. papanașii mexicani) dar denumirea e prea dificilă și îl face să renunțe. „Mă mai gîndesc”, spune el neînțelegînd cu ce se mănîncă preparatul cu nume dificil de pronunțat. „Aștept să vină și partenera mea”, continuă pe un ton atît de nehotărît, încît ai zice că e doar un pretext pentru a-și ascunde neștiința.
Meniul cu preparate mexican ascunde multe capcane și, dacă ești dispus să mănînci picant, atunci sigur ai ajuns unde trebuie și nici nu mai contează în ce limbă mănînci, mexicană sau română.
Cîntări cu pălării
În încăperea albă cu stîlpii de un galben ca de ceară ar fi mers și niște ghirlande colorate împînzite pe ici-colo, poate două-trei sombrero- uri agățate de pereți, pentru ca atmosfera să fie pe deplin mexicană. În pofida acestor lipsuri, Serata plusează la capitolul voie-bună imediat ce prezentatoarea subțirică și cu părul de un negru care amintește de Morticia Adams, îi invită pe Mariachi Band în sală. Intrarea lor este cum nu se poate mai nimerită, într-un moment în care sunetul de trompetă este așteptat precum ploaia în perioadele acestea văratice de toamnă. Unul după altul, cu pălăriile care aproape le acoperă vederea, „mariachii” intră în sala de mese, unul ținînd trompeta sus, altul cu trombonul încolăcit în jurul său într-un fel caraghios care aproape îl lasă fără aer. Tamburina zornăie ținînd un ritm de ea știut, notele ascuțite de clarinet se ridică pînă la tavan și lasă în urechile ascultătorilor un sunet iute și mișcător.
Pe pași de salsa
Muzica și dansul fac o pereche perfectă. Nu același lucru se poate spune și despre cei doi dansatori invitați să dezvăluie Mexicul în pași de merengue și salsa. Ei își mișcă suav, dar stîngaci corpurile și chipurile lor reflectă mai multă concentrare decît bucurie. Ea – subțirică și cu un joc ușor îngenuncheat, el – puțin mai destins, reușește să zîmbească mai des decît partenera lui; par niște copii care apar pentru prima oară la „Tip-Top Mini Top”, dar sala urmărește cu interes mișcările și îi răsplătește cu aplauze puternice.
Mariachi își clatină pălăriile și „La cucaracha” sună veselă din instrumentele fermecate care hipnotizează sala, lăsînd chipuri curioase, cu zîmbete pe jumătate schițate. Cînd magicienii își strîng ustensilele și pleacă, mesenii aplaudă ca treziți dintr-un vis atît de real, încît li s-a părut că aud niște mariachi cîntînd în Sala Clasică a Restaurantului „Traian”.
Cristina BABII
Adaugă un comentariu