Literatura e verde și sunp ca rockul alternativ
Șoc-șoc-groază! 9 octombrie 2017 Niciun comentariu la Literatura e verde și sunp ca rockul alternativ 8Sîmbătă seara, în cea de-a IV-a zi a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, organizatorii au pus la cale o întîlnire între invitați, public, voluntari și muzică. De aceasta din urmă s-au ocupat cei patru băieți ai trupei de rock alternativ The Mono Jacks, care nu și-au dezamăgit vechii fani, dar care nici nu s-au dat în lături de la a-i convinge pe cei care i-au ascultat pentru prima dată că merită să fie prezenți pe scenă în fața unui astfel de public – avid pentru literatură.
Piața Unirii s-a transformat de ceva vreme în Piața FILIT și ieșitul în oraș s-a schimbat rapid în mers la seri de lectură sau la întîlniri cu scriitori la Teatrul Național. Deși e sîmbătă seară și-n mod normal te-ai afla cu prietenii în oraș, ești în Casa FILIT. Din stradă vezi cum o lumină verzuie umple cortul pe interior și, dacă vrei să intri și s-ajungi în camera în care băieții de la The Mono Jacks deja s-au cățărat pe scenă, trebuie să ai ambiție. Și nu o ambiție de orice fel, ci una de cititor experimentat, trecut deja prin întîlniri cu scriitori – asta ca să nu te oprești în fața ușii de la intrare și, cuprins de-o încîntare fără margini, să uiți de concert și să rămîi proptit de vreun perete al cortului, uitîndu-te la scriitori și-ascultîndu-le pe furiș povestioarele din culise. Nu simți c-ai venit la un concert deschis publicului larg, la care și-au făcut apariția doar fanii trupei de pe scenă. Concertul FILIT e diferit – toată lumea, de la scriitori, la voluntari, organizatori sau oameni care verifică dacă toate lucrurile sînt la locurile lor, poartă aceleași haine. Peste tot vezi doar tricouri, pelerine și sacoșe FILIT și n-ai cum, cînd vezi că toată lumea se dedică aceluiași lucru, să nu simți că ești părtaș la tot ce s-a construit în jurul tău.
„Mariaaaaaa, what have you done?”, auzi cînd îți faci loc printre scriitori și-ajungi mai aproape de scenă. Fotografiile alb-negru de la edițiile trecute, prinse de pereții interiori ai cortului, au și ele o lumină verzuie și dacă pînă acum literatura părea să nu aibă culoare, acum ești convins că nu există alta mai potrivită, decît verdele crud de FILIT. Solistul își fixează chitara mai bine și-atunci cînd îți spune „No room for regrets here”, îl crezi pe cuvînt; pentru că vezi și tu, în jurul tău e loc doar pentru dragoste de muzică și de lectură. Aproape de scenă, lîngă peretele din stînga al cortului, un băiat ține un cățel în brațe. E mic, maro și nu trec nici zece secunde că imediat apare cineva care să-l mîngîie.
Dansul de seară al scriitorilor
Cam în aceeași direcție, în mijlocul mulțimii, un bărbat scund, îmbrăcat cu o jachetă albastră, e singurul care dansează. Își mișcă mîinile, sare și îi îndeamnă și pe cei din jurul său să facă aceeași coregrafie, parcă învățată pe dinafară din clipul melodiei Asereje, a celor de la Las Ketchup. Cîțiva voluntari îl privesc, zîmbesc și încearcă să-i copieze mișcările, într-un joc al stării de bine. În spatele sălii, un grup de scriitori pare pus pe șotii. Se opresc brusc din povestit mărunt și încep să danseze atît de diferit unii de ceilalți, de parc-ai spune că și-a inventat fiecare propriul stil de dans, conform propriei scriituri.
Pauza dintre melodii lasă forfota cuminte din sală să se așeze peste liniște. Cînd versurile solistului își fac loc, ca printr-o înțelegere dinainte stabilită, toată lumea tace. „Astăzi iubirea se gătește/ Se-mbracă toată în alb.” Cuvintele vin dinspre scenă și răsună în Casa FILIT ca un descîntec. Dacă ești visător, îți imaginezi cum iubirea față de carte se-mbracă, de fapt, în negru – c-așa arată tricourile FILIT, și că probabil or fi greșit băieții de pe scenă. Zîmbești, mai arunci o privire prin sală, închizi ochii și dai o fugă pînă-n fața cortului, unde pare, de fapt, să se fi amplasat, fără vreun anunț oficial, o a doua scenă – pe care urcă poeți, prozatori și traducători cărora muzica, în interior, le-ar acoperi poveștile.
N-ai cum să nu te întristezi cînd concertul se-apropie de sfîrșit. În Casa FILIT par să rămînă doar gazdele – atmosfera e destinsă și-n aer plutește o seninătate fluidă, amestecată cu bucuriile mici ale tuturor revederilor. Cortul din Unirii își schimbă culoarea, te gîndești la versurile celor de pe scenă și, fără să eziți, le transformi într-o promisiune pe care FILIT o face Iașului – „Să nu îmi ceri prea mult/ Și am să pot rămîne aici mereu”. Bine, poate nu tocmai mereu, dar măcar în fiecare toamnă.
Adaugă un comentariu