Refrene rock îmblînzite la ceas de seară

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Refrene rock îmblînzite la ceas de seară 13
Refrene rock îmblînzite la ceas de seară

Odată cu aniversarea a zece ani de la prima ediție a Festivalului Rock`n Iași, acesta a fost integrat în Festivalului Internațional al Educației (FIE), care a avut loc la sfîrșitul săptămînii, între 20 și 22 mai, la baza pîrtiei de ski de pe C.A. Rosetti. Astfel, zeci de rockeri prezenți la festival, au dat scaunele roșii de la Casa de Cultură a Studențiilor (CCS) pe pături colorate pe care le-au așternut pe iarbă. Trupele Implant Pentru Refuz, God, Finsterfrost, Alternosfera, Infected Rain au adunat în fața scenei improvizate un public de toate vîrstele, care a petrecut pînă la miezul nopții pe muzică rock.

Rockerii care au fost punctuali și s-au conformat programului s-au lo­vit de o primă zi a Rock’n’Iasi Open Air dezamăgitoare. Din cauza re­pe­tițiilor, concertele s-au amînat cu do­uă ore și jumătate, iar ultima for­ma­ție a urcat pe scenă în jurul orei 02.30, cînd cei mai mulți erau deja a­me­ți­ți, iar oboseala și-a spus cuvîntul. Pen­tru cei mai mulți care au reușit să ră­mînă treji și să se bucure indiferent de condiții, cei la „Implant Pentru Re­fuz” au reușit să dezmorțească atmosfera cu melodiile lor, fă­cîndu-i pî­nă și pe cei mai obosiți să mai dea din cap și să mai sară încă o oră.

Pîrtia de ski este împînzită de oa­meni de toate vîrstele, de la be­be­luși și pînă la vîrstnici, împărțiți pe gru­pulețe. Îmbrăcat în piele și avînd pe cap un batic negru cu cranii albe, la fel ca tatăl său, un băiețel de vreo pa­tru anișori își scu­tură cîrlionții blonzi și cîntă de zor. Toată lumea din jur dorește să îi facă poze, iar pen­tru cîteva minute mica vedetă primește mai multă atenție decît for­mația de pe scenă.

În pauzele dintre concerte, în timp ce trupele își acordează instrumentele, oamenii se înghesuie la cor­turile albe de la baza pîrtiei de ski pen­tru a-și da piesa de poker, pe ca­re au primit-o la intrare, pe o bere sau un suc. Un tip bine făcut, cu părul pî­nă la jumătatea spatelui, se în­dreap­tă spre barul improvizat și cere o sti­clă cu apă. „Pînă mîine seară nu mai pun gura pe alcool”, se spovedește prie­tenului de lîngă el, care aștepta la aceeași coadă. Cei care au venit cu mai mulți bani s-au înghesuit la cor­tul albastru cu suveniruri. Astfel în fun­cție de suma pe care sînt dis­puși să o cheltuie, ei pot să-și ia de la stickere pînă la tricouri personali­za­te care să le amintească de festival.

Cînd pauza se termină, toți sînt chemați cît mai aproape de sce­nă pentru a face atmosferă. Singurii ca­re nu au destulă voință să se ur­neas­că din loc sînt cuplurile care rămîn îm­brățișate legănîndu-se ușor din­tr-o parte în alta.

Ploaie infestată de versuri

În a doua zi de festival fanii au așteptat formația, „cap de afiș”, „Infected Rain”. Cînd a­ceș­tia urcă pe scenă, toate privirile sînt cu­cerite de prezența feminină. Ru­soai­ca Lena, o tipă blondă cu dread-uri, este în­tîm­pinată cu aplauze și urale de „La mulți ani” pentru cei ca­re săr­bă­to­reau ziua de nume. Cînd se face au­zi­tă, cei patru băieți din tru­pă fac liniște, iar publicul îi răs­plă­teș­te vocea puternică și înaltă în a­pla­uze. Îmbrăcată în pantaloni de pie­le de care atîrnă mai multe lan­țuri și un maiou decupat, solista cîn­tă melodii pe care toți par să le știe.

La Rock’n’Iasi se păstrează cu sfin­țenie, de ani buni, aceeași cos­tu­mație devenită parcă o uniformă. Tri­courile negre, gecile de piele și bo­cancii fac parte din accesoriile care nu lipsesc din garderoba niciunui rocker. În acest an însă, cîțiva tineri au făcut o notă discordantă în hai­ne ceva mai colorate. Îmbrăcați ca de un picnic, băieții nu sînt intimidați de că­tre marea neagră care se uită la ei cînd merg la vale să își iau cîte o be­re, ci par că sînt încîntați de a­ten­ția ca­re li se acordă.

Șoaptele au ecou în Hausoleum

În culise au voie doar cei cu legitimație, dar unii profită de ne­a­teanția organizatorilor și se stre­coară pe după banda fluorescentă ca să obțină un autograf sau să facă un selfie pe fugă cu preferații lor. Cei care au venit doar pentru o noapte și nu au dorit să cumpere bilet, au ocolit intrarea printre copaci cărînd în ghiozdane propria băutură „ca să nu mai dea bani aici”.

Cea mai așteptată trupă, do­va­dă o fac numărul de aplauze și stri­gă­tele, este Alternosfera. Trupa ca­re și închide festivalul de anul a­cesta este așteptată într-un ropot de a­pla­uze și șuerături. Cu toții așteaptă lan­sarea ultimului album. „Am venit doar în seara asta special pentru ei”, spune o fată cu părul jumătate roz, ju­mătate negru. Prima piesă cîntată de băieți este chiar cea care dă și nu­mele albumului, „Hausoleum”. Cî­țiva își aprind aprind brichetele și creează un val de lumină ce se miș­că în sincron cu versurile piesei „plea­că soarele spre nori/ mie-mi lasă ce­ru-n doliu/ am ajuns să fim cer­șe­tori/ în groapa cu vise în suflet nemuritori”.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top