S-a topit dragostea într-o ciocolată mușcată
Șoc-șoc-groază! 28 noiembrie 2016 Niciun comentariu la S-a topit dragostea într-o ciocolată mușcată 54
În starea lui naturală, folk-ul se cîntă în jurul unui foc, înconjurat de oameni care stau așezați turcește și care se leagănă în ritmul muzicii ținîndu-se unul pe celălalt deumeri sau de mîini. În forma lui cea mai pură, folk-ul se găsește vara, în Vama Veche, la Festivalul Folk You, cînd toată plaja este acaparată de pături așezate una lîngă cealaltă și cînd totul e doar un freamăt de chitară. Însă atunci cînd este iarnă, folkiștii nu se pot desprinde de chitările lor și le scot în baruri sau în săli de spectacol unde le cîntă prietenilor. La Festivalul Folk’n Iași, timp de două zile, pe 23 și 24 noiembrie, în sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților, folkiștii și-au spus toate ofurile adunate din timpul iernii, toate iubirile neîmplinite și le-au pus în fața unui public care a ascultat cuminte, fără să cînte, ci doar a ținut ritmul cu palmele, iar uneori, cînd s-a regăsit în versuri, a îngînat frînturi din cele auzite.
„Folk-ul nu poate fi desprins de poezie, așa că vă invit la un mic recital pe acorduri”, ne spune Monica, în timp ce își pregătește o carte de poezii și îi face un semn lui Cătălin care așteaptă cu mîna pe griff să înceapă momentul-surpriză pregătit de cei doi, cu o linie melodică și cu versuri care le aparțin. Versurile despre fecioara nopții s-au scurs printre acordurile ciupite, și ne-au adus direct într-o stare de visare din care am fost treziți de copiii care alergau prin toată sala și care țipau atunci cînd fuga lor devenea mai intensă.
Pentru că folk-ul nu se ascultă, ci se simte cu ochii închiși în timp ce asculți versurile, acestea îți rămîn impregnate în minte abia atunci cînd chitara le-a completat. În același ritm al unor poezii cîntate, dragostea a prins mai multe forme. Ca și cum ar fi evadat dintr-o sticlă, întruchiparea unui duh neobosit, și a căutat un loc unde să se ascundă. Paul Arva ne spune că ar putea primi o medalie sau chiar o duzină de medalii și ar arăta ca un veteran de război, pentru felul în care și-a pierdut iubita. Destăinuirea îi este susținută de ceilalți doi de pe scenă care îl acompaniază, la fel de trist. În aceeași situație pare să se afle și Valentin Boghean, care cîntă despre cum s-a aflat într-o continuă căutare a dragostei, invocînd-o cînd cu fluierul, cînd din corzile chitării, cînd cu trompeta, pe care le așază cu grijă jos, după fiecare melodie.
Cînd toate încercările lui au părut să nu dea roade, acesta ne-a arătat cum poate fi cîntată o durere sfîșietoare. „Unde-i dragostea, Doamne? Fă-mi parte de ea”, ne spune cu un glas aproape plîns Vali Boghean, întrebîndu-se mai mult pentru sine. Însă toată durerea parcă se mai îndulcește în momentele în care dragostea ți se agață de suflet cu o speranță. „Nu contează dacă mierea e amară, cîtă vreme m-ai putea iubi/[…] Dar contează că în inima mea te-ai ascunde mai mult ca perfect”, șoptește Paul Arva, însă de la primele două cuvinte și acorduri, publicul renunță la cumințenie și începe să cînte și să fredoneze, fiind un murmur continuu.
Ciocolata, cafeaua, cetatea
Cu ochii închiși, Paul își închide toată iubirea pe care o poate oferi în fiecare vers și la refren îi dă drumul asemeni unei furtuni care ne intră fiecăruia în suflet. „Iubește-mă numai o clipă, iubește-mă numai așa”, e ca o certitudine a faptului că iubirea e mai simplă decît pare și că nu ai nevoie de ingrediente deosebite pentru a reuși să o faci să existe.
„Dacă ai fi o ciocolată, știi de unde te-aș mușca?”, întreabă Paul Arva publicul, în timp de colegii săi de scenă rîd cu subînțeles așteptînd și ei semnul sălii. Publicul însă zîmbește timid, fiecare căutînd în minte forma unei ciocolate mușcate grațios dintr-un colț sau închipuindu-și trupul ca o ciocolată imensă, cu forme feminine. „De tălpi, ca să ți se scurgă lichiorul”, continuă aceștia, iar publicul rîde, ca și cum nu s-ar fi gîndit la o astfel de variantă. „Vezi ce face ciocolata?”, întreabă rîzînd Vali Boghean, punînd o mînă în șold și dînd drumul următoarei melodii care începe cu bătăi în chitară. „Auleu, ce urmează”, spune el oprindu-se și făcîndu-ne și pe noi curioși. „Plouă, plouă, plouă”, o poezie care-i aparține și care a fost pusă pe muzică are un ritm atipic pentru versurile sale. „Doarme toată vietatea, noi ne ciugulim, eu îți păsăresc cetatea, tu suspini, suspini…”
Din același ritm plin de dragoste, începem să deslușim că, de fapt, în versurile lor, iubirea e egalată de suferință, de întîlniri și persoane nepotrivite. „Cea mai bună cafea este cea din Manhattan, acolo unde am reușit să scriu și aceste versuri”, își amintește Paul Arva. În timp ce nouă ne trec prin minte deja străzile înguste și aglomerate pe care și-ar fi pierdut pașii, el completează că de fapt e vorba de Manhattan-ul din Tudor Vladimirescu. Astfel, imaginile se înlocuiesc cu rapiditate cu cele ale unei femei indiferente, avide și lipsite de puritatea dragostei. „Tu n-ai nevoie de poezie, n-ai nevoie de dragostea mea/ Tu îți dorești doar nestemate și un bilet spre America”, creionînd o femeie indiferentă, pentru care Manhattan-ul din Tudor nu există, ci doar cel adevărat, măreț, în care te-ai putea rătăci cu ușurință. „Ce păcat că nu vezi, ce păcat că nu-ți pasă/ În America din inima mea ți-ar fi ca acasă.”
Adaugă un comentariu