Șerbet și baclavale în blide autohtone
Șoc-șoc-groază! 18 octombrie 2011 Niciun comentariu la Șerbet și baclavale în blide autohtone 14Trebuia serbată și dulceața. Pentru că-i de sezon, pentru că niciodată nu-s destule rețete, pentru că a mai fost cinstită așa, cîndva, de mult, tot la porțile Mănăstirii Golia și pentru că-i bună. Între 10 și 16 octombrie, Asociația „Centrul de Promovare Turistică” în parteneriat cu Primăria Iași au strîns în Tîrgu Cucu cofetari ai fructelor de toamnă din toată Moldova. Toate cu acoperămînt de pînză groasă legată cu fir aspru de cînepă. C-așa-i tradiția.
Standul lui Vali e chiar primul după intrarea în mănăstire, dinspre stația de tramvai. Nu prea-i pasă de frig, își desfășoară pe chip un zîmbet larg, așază fugar gulerul șifonat care se ivește la gîtul puloverului spălăcit și începe fără a-i cere socoteală să-mi povestească despre minunea lui de dulceață. „Să știi coniță că p-asta n-o mănînci cu biscuiți la desert. O pui pe friptură de porc, cu grătar, și-i mai bună ca orice sos pe care l-ai gustat”. Dulceața lui Vali de ardei iute e dulce, picantă și acră în același timp și nu-mi explică de ce-i spune dulceață decît pentru că procesul de producție cică ar fi același. Bărbatul cu fața rotundă și îmbujorată prinde a-mi povesti că rețeta e secretă și-i furată de la un negustor sicilian cu mulți ani în urmă, cînd bătea drumurile pietruite ale insulei cu ranița-n spate.
Dulceața lui Vali de ardei iute e dulce, picantă și acră în același timp.
„Acolo îi spun «confettura di pepperoncino» și despre rețetă e mult mai mult de spus decît ce-i pe etichetă. Acolo da, scrie că o să găsești înăuntru oțet, ardei iute și scorțișoară, da’ nu oricine poa’ să scoată la capăt ansamblul. E mare dichiseală”, explică tacticos Vali, mărturisind că toată viața patima lui a fost să plece prin lume și să caute pe ici, pe colo, cîte-o rețetă pe care n-o știe prea multă lume. „Să mergi în Norvegia și să mănînci o supă de somon adevărată, nu cum facem noi ciorbă de pește, supa scandinavilor ai s-o ții minte”, zîmbește gurmandul invitîndu-mă să gust din pasta roșiatică care nu te lasă să-ți dai seama dacă-i dulce sau sărată.
100 de rețete cu fragi
Măsuța scundă a lui Vali e lipită de una mai lată, acoperită cu mușama înflorată, pe care stau așezate polițienește borcane de dulceață de gutui, șmeură, caise și struguri, sticle de jumătate de litru cu sirop de brad și de vișine și caserole cilindrice cu cireșe confiate. Bunătățile sînt aduse de-aproape, de la Mănăstirea Vlădeni, de pe Bucium. Tînărul căruia abia-i aud glasul povestește cum toate dulcețurile sînt făcute acolo, la mănăstire, iar starețul supraveghează tot, și le-ajută pe gospodine cu ce fructe le jinduiește inima.
Leacul de cătină
Delicatesa de la Văratec e, cu siguranță, șerbetul de fragi, de un roz păstos și mai dulce decît tot zahărul din lume. Doamna veselă care mai scoate din cînd în cînd cîte-o sămînță de floarea soarelui din buzunarul vestei și o duce fugar la gură e mai mîndră totuși de șerbetul de cătină, care răsare rumen dintr-un borcan pe care numai ce nu scrie „Sănătate pură”. „Vă spun eu, toată vitamina C e degeaba, în cătină sînt toate și dacă ești răcit e mai bună ca zece tratamente cu ce vrei matale. Vitaminele aici sînt”, încearcă să mă convingă gospodina din Văratec. Reușesc să-l fac pe domnul Petre, cel mai grijuliu apicultor de la tîrg, să recunoască despre lumînările în formă de faguri că nu-s făcute de el, mărturisindu-mi în cele din urmă că le-a cumpărat anume ca să dea bine la public, alături de albinuța de pluș în proporții anormale și o doamnă rotofeie mă poftește la baclavale și sarailii.
Pe lîngă cozonacii tradiționali și poalele-n brîu cu brînză de vaci, bunătățile cu vanilie, zahăr ars și sirop de trandafir zîmbesc trecătorilor în limbi străine. Acum, sincer, cui îi mai pasă că baclavalele-s turcești la o sărbătoare a dulceții neaoșe ?
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu