Trei seri în grădina jazz-ului
Divertisment, Șoc-șoc-groază! 24 octombrie 2016 Niciun comentariu la Trei seri în grădina jazz-ului 29The Gardener Jazz Festival, eveniment în memoria lui Radu Grădinariu, aflat la cea de-a III-a ediție, ne-a purtat și în anii trecuți prin aproape toate formele de jazz, timp de trei zile, în perioada 21-23 octombrie pe scena Casei de Cultură a Studenților. Manouche, experimental, standard, smooth sau etno, toate și-au găsit loc pe scena festivalului. „O să încercăm să lipim sunetele noastre de ale lui Radu și o să ne dăm seama că muzica este liberă, este frumoasă”, ne spune Andra Botez în prima seară a festivalului.
Andra Botez Band este trupa care deschide seria de concerte și, pentru un moment, am crezut că Maria Răducanu a pășit pe scena din Casa de Cultură a Studenților. Piesa „Pe vale”, cea care dă și numele albumului artistei realizat împreună cu Vlaicu Golcea și Sorin Romanescu, a prins însă ritmuri mai alerte, arătînd că Andra Botez Band e mai tînără și mai energică. Chiar și așa, am stat cuminți în scaune, iar versurile triste ale baladei, care au împrumutat greutate și din vocea Mariei Tănase, ne-a pus pe buze un zîmbet visător.
Trilurile lungi, jocul vocii și solo-urile celor trei instrumente ne-au trezit însă curînd din amorțeală și ne-au făcut să dăm din picior ori să batem ritmul în scaune. „I can’t see, I can’t feel anymore waiting for you to return” (Nu mai pot să văd, nu mai pot să simt, așteptîndu-te pe tine să te întorci) sînt versurile celui de-al doilea cover al serii și chiar dacă sala Casei de Cultură nu-i plină, iar frigul ne face să regretăm că nu ne-am adus paltonul, parcă ne-am legăna împreună cu cineva în pași de dans. Și cum doar aplauzele mai tulbură liniștea din public, Andra ne invită să cîntăm cu ea. „There’s nothing in this world that can be compared with you”, ne spune artista, iar cei prezenți în sală răspund la îngînările de pe scenă.
Spanache Trio Band sînt cei care aduc o parte din atmosfera Timişoarei. Sebastian, Csaba Sánta şi Radu Pieloiu ne-au prezentat o parte din albumul pe care-l pregătesc pentru lansare. The furnace (Furnalul), The spark (Scînteia), dar și alte piese care au la bază improvizația ne cuprind pe nesimțite și ne poartă pe ritmuri cînd liniștite, cînd războinice, cînd cu influențe tribale, cînd folclorice și se amestecă toate ca în alambicul (n.r. vas de distilare) unui alchimist.
JAVRA, ultima formație a primei seri de festival, pune un strop de blues în jazz și începem să regretăm că nu ne-am luat cu toții cîte o cupă de vin de la barul amenajat la intrarea în sală. Piesele cîntate de Ana-Cristina Leonte ne înmoaie și, împreună cu ora, ne fac să ne scurgem tot mai mult în scaunele moi și aproape să visăm.
Jazz cu gust de Bordeux
De la Casa de Cultură a Studenților ne mutăm la Teatrul Luceafărul în cea de-a doua zi a festivalului. JazzyBIT, un trio de loud jazz din Timișoara, nu este atît de zgomotos pe cît anunță stitlul adoptat de cei trei băieți. Teodor Pop de la clape, Mihai Moldoveanu, basistul, și Szabó Csongor-Zsolt cu tobele sale, ne-au adus mai curînd o seară romanțioasă decît una energică. Iar Luiza Zan, cîștigătoare a Cerbului de Aur, a continuat seara în aceeași notă, a muzicii jazz care-și ia influențe din blues. Muzica caldă și intervențiile artistei ne fac să credem că am nimerit într-un salon liniștit și intim, iar, pe măsură ce noaptea se apropie, somnul pare să-i cuprindă pe cei din public.
Blue Noise ne aduce în grădina jazzului și în cea de-a treia zi de festival, zi în care ne întoarcem la Casa de Cultură a Studenților. Veronica Prodan, Elena Moroșanu, Flavia Zoe, Mihail Grigore, Bogdan Tudor și Denis Bolborea au venit din București și au schimbat ritmurile cu care ne obișnuisem pînă acum în primele două seri. Vocile lor au devenit vioara principală și, pentru mai bine de jumătate de oră, pare că am nimerit într-un musical. În loc de tobe, pocnetele degetelor au ținut ritmul, iar versurile cîntate alert și trecerile în cea de-a doua octavă ne-au amintit de melodia din Cartea Junglei și de cîntecele Disney în general.
Edmund Bilal Band vin pe scena din Iași din Franța, iar orașul lor natal, Bordeaux, le oferă melodiilor aceeași savoare pe care o au și vinurile de acasă, combinate într-o varietate de arome fără limite. Așa este și muzica lor, cînd energică și plină de viață, ca un vin dulce, cînd serioasă, melancolică, ca un vin sec ce-ți face gura pungă. După drumul în Franța, ajungem în Cuba și America de Sud împreună cu Elsa Valle Afrocando. Cîntăreața de culoare pare la ea acasă pe scena CCS. Energică, cum doar o cîntăreață care simte sîngele latino pulsîndu-i în vene poate fi, ea prinde imediat la public, iar atmosfera devine una familiară. Acum chiar începem să regretăm că băieții din Franța nu ne-au adus un pahar de vin de acasă, dar ne mulțumim cu muzica care a reușit să ne țină și de foame, dar și de sete.
Adaugă un comentariu