Tudor Gheorghe și-a rostit iubirile în limba română
Șoc-șoc-groază! 30 martie 2014 Niciun comentariu la Tudor Gheorghe și-a rostit iubirile în limba română 198
În Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților din Iași se face rareori liniște pe de-a-ntregul. Pînă și scena e învățată să se zguduie. Cînd a urcat pe ea maestrul Tudor Gheorghe, însă, lumea și scîndura podelei și-au strîns zumzetul în cîteva atacuri de tuse. „Lecția” a pornit la începutul acestei luni să umble prin sufletele românilor și-ale basarabenilor ca o iscoadă, căutînd să răscolească o dragoste uitată pentru limba română, pentru poezia curată dintr-însa. Sîmbăta trecută, pe 29 martie, de la ora 19.00, Tudor Gheorghe a cîntat Iașului cu duioșie, mustrînd dîn vreme în vreme românul care uită să iubească, să trăiască și să grăiască pur românește.
Spectacolul e scris și-ntruchipat de-aceeași inimă și-aceeași minte. Se simte în rostirea vorbelor, în fluieratul haiducesc și limpede, în condeiul care plutește deasupra versurilor cîntate. Glasul lui Tudor Gheorghe ține frîiele tuturor poveștilor și-ale stărilor care se-nchid în sală atunci cînd își începe cîntul. „Eu nu știu să cînt în aer liber”, spune el, așa cum a zis de-atîtea alte ori că n-a cîntat la nunți și alte benchetuieli. Pentru că suflarea lui trebuie să se strîngă între pereți, sub un acoperiș care să se încălzească încet, poem după poem.
Sala e plină. Vreo două perechi de picioare se frămîntă fără loc, dar ochii sînt lipiți de scena luminată îndeajuns încît să vezi dar mai degrabă să vrei să asculți. Într-un tablou de umbre și-o albă lumină îngerească, Tudor Gheorghe își sprijină chitara acustică pe genunchi. E un amestec straniu de întîmplare și necunoscut în cuvîntul „vreme” rostit de el, într-un glas peste care timpul nici măcar n-a îndrăznit să calce. Actorul răsare din cîntare, de mînă cu „frumoasa doamnă, limba română” și-și joacă rolul de profesor întorcînd chitara pe ambele părți, în mîini, ca și cum ar încerca să ne trezească cu sclipirile lemnului lăcuit. „La ultimul briefing pe care l-am avut cu producerul și managerul acestui show despre care PR-ul meu spunea că poate fi foarte cool, am avut dialoguri foarte interesante în ceea ce privește ținuta mea. Managerul, care este specialist fashion, mi-a recomandat această ținută black tie”, rostește cu umor ascuns artistul. Mănunchiul de barbarisme e de-a dreptul înduioșător, pentru că ne smulge un hohot de rîs amar. Știm că am greșit, așa că îl oprim cu aplauze, îmbujorați. Și tot așa, cînd răsună obraznic și spart un telefon în balconul sălii, muțim.
Tudor Gheorghe tace, privește în pămînt și așteaptă, sprijinit în chitară, să se încheie infernala melodie. Ca o icoană.
Pe pământ, nu în gînd
Atîtea moduri de-a șopti și tot atîtea de-a striga are maestrul că inima ți se așază și tresare pe piept la fiecare ondulație. „Lecția asta e una de demnitate”, ne spune el, „cu cît sîntem oameni mai adevărați cu-atît mai greu ne e, parcă, să ne uităm de sus, să stăm drept”. Apoi ne-aruncă în „Carul cu flori”, într-un spectacol de miresme, cu scorțișoară, trandafir, avrămeasă, brebenei și viorele, toate aruncate cu glas dulce, într-o joacă numai bine cîntată înainte de poezia de dragoste.
Spectacolul lui Tudor Gheorghe e cel al palmelor împreunate și aduse cînd pe bărbie, cînd la inimă, cînd pe genunchi, a bucurie, a frîngere și-a așteptare. Poezia lui Costachi Conachi trece, fierbinte, printre coarde de chitară, alunecînd pe ziduri, sufocînd încăperea, „piept pe piept tot apăsînd, gură pe gură mușcînd”. Apoi vocea profundă și fluidă ajunge la Mihai Beniuc, la versuri c-o Ana Kelemen pe care Tudor Gheorghe o rostește zîmbind ca la un gînd cu chip de femeie frumoasă. Iubirea se cutremură, pentru că femeia se mărită și pleacă, „dar așa frumoasă ca atunci, cînd erai stăpîna vieții mele, nu vei fi tu niciodată. Niciodată!”. Durerea răzbate în ultimul cuvînt, trecînd prin noi odată cu înlăcrimatul poem „Nu mă vei uita” al lui Beniuc. Ca să se unească toate frămîntările, tot focul în dorul arghezian. „De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?” Maestrul se oprește și distruge mitul. Scoate o mapă cu foi, subiecte de bacalaureat pe care, spune el, nu l-ar fi trecut, fiindc-ar fi trebuit să își explice versurile din „De-abia plecaseși” pas cu pas, descleștînd palmele poetului și smulgînd durerea scrisă. „De ce să-i dai copilului așa o poezie și să i-o explici?”
Un bătrîn șterge în grabă lacrima care-i scapă printre gînduri. Sala e mută, Tudor Gheorghe e însuflețit de-un Păunescu sfîșietor. „Cine are părinți, pe pămînt, nu în gînd”, dar și cei care nu-i mai au încep a foșni șervețele în palme. Am uitat cînd a început Tudor Gheorghe să cînte, am uitat că trebuie să se și oprească.
Sala s-a umplut de tot și-am uitat să scoatem din plămîni răsuflarea începută cu două ceasuri în urmă. Lecția de dragoste, de ce-o mai fi fost în inimile noastre, nu mai contenește să cînte.
Adaugă un comentariu