Oamenii Facultatii, de la alfa la sigma

Facultatea mea Niciun comentariu la Oamenii Facultatii, de la alfa la sigma 6

Daca ar fi sa incercam o numaratoare a matematicienilor de valoare de la Facultatea de Matematica cu siguranta am avea nevoie de ceva timp. Pe linga Alexandru Myller. Adolf Haimovici, Constantin Popovici, Gheorghe Gheorghiev, Gheorghe Vrinceanu, Octav Mayer si altii care au dus renumele universitatii mai departe, profesorii Facultatii iesene isi amintesc lesne de studentii valorosi care au facut cariera peste hotare.

Pe holurile aflate in semiintuneric, covoarele groase nu dau voie tocurilor sa perturbe linistea. Se lucreaza. Voci se aud doar din spatele usilor pe care scrie “Laborator”. Prof. univ. dr. Ioan Vrabie asigura calitatea cercetarii de la facultatea de la Universitatea “Cuza”. “Activitatea de cercetare care se face in cadrul Facultatii de Matematica este comparabila cu cea de peste hotare, din S.U.A., Franta, Germania, Marea Britanie”, explica acesta.

In clasamentul mindriei institutiei, profesorul Vrabie ar pune pe primul loc studentii de la Universitatile din Statele Unite ale Americii, Franta, Germania. “Avem un fost student, Daniel Tataru, profesor la University of California Berkeley care este una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, apoi avem un fost student, Gabriel Turinici, profesor la Universitatea Paris Dauphine si multi, multi altii pe care nu-i mai amintesc acum. In cadrul unei conferinte internationale ce va avea loc in aceasta vara, la Universitatea Lomonosov din Moscova, reputatul matematician de origine rusa, V. I. Arnold va vorbi despre rezolvarea data de Liviu Nicolaescu, un absolvent al nostru, unei probleme foarte dificile propuse de Arnold cu ani in urma”, mai spune prof. univ. dr. Ioan Vrabie.

Plecarea in strainatate le este asigurata studentilor valorosi prin burse obtinute prin competitie directa. Prof. univ. dr. Ioan Vrabie considera ca Facultatea nu sufera de lipsa studentilor, “numeric, acestia sint citi trebuie”, problema ar veni totusi de la scaderea nivelului de pregatire generala a acestora. Ceea ce deosebeste Matematica de celelalte facultatii la care merg mii de studenti, crezind ca le este viitorul asigurat, este ca “aceasta facultate este grea”.

“Pentru ca Matematica sa-si mentina statutul de una dintre cele mai bune facultati, trebuie ca Seminarul Myller sa functioneze din nou ca o biblioteca. Pentru Seminarul Myller noi eram invidiati de multe universitati din afara”, conchide prof. univ. dr. Ioan Vrabie.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top