Biblioteca din monedă

Fără categorie, Primul răcnet Niciun comentariu la Biblioteca din monedă 7
Biblioteca din monedă

Cu toții ne amintim de cristalele din „For­tă­reața” lui Superman, cele care aveau înma­ga­zi­nate toate cunoștințele planetei Kripton. Se pare că SF-ul se transformă în realitate, iar oa­menii ar putea deține o tehnologie ase­mă­nă­toare.

Cercetătorii de la centrul Optoelectronic Research Center (OCR) de la Universitatea Southampton au anunțat săptămîna trecută că au dezvoltat un dispozitiv 5D capabil să sto­cheze toate informațiile umanității pentru eternitate. Se pare că acest „cristal” poate re­zista la temperaturi de peste 1000 de grade și e nevoie de bilioane de ani pentru ca acesta să se degradeze.

Această descoperire este una uimitoare și ne arată cît de mare este distanța pe care am parcurs-o. La începuturile calculatoarelor era nevoie de o clădire întreagă pentru a stoca cîțiva mega de informație, de kilometri de fire, tranzistori și tone de componente de mărimea unui televizor. Iar pentru a le folosi aveai nevoie de o diplomă în domeniu și cunoștințe avansate în codarea in­for­ma­ției în limbajul mașinăriei. Acum ne în­ca­pe în buzunar de o mie de ori mai multă in­for­ma­ție decît avea loc în primele calculatoare, iar des­co­perire am putea avea în pal­mă toate informația de pe Pămînt.

Nanostructura din sticlă și quartz poate stoca pînă la 360 de terabytes de informație, iar oamenii de știință estimează că este ne­voie de aproape 14 bilioane de ani pentru ca acest dispozitiv de mărimea unei monede să nu mai poată fi utilizat.

„Scrierea” se face cu ajutorul unui laser, iar informația este așezată pe trei straturi, fiecare punct de informație fiind la doar cinci mi­crometri distanță unul de celălalt. Chiar dacă această tehnologie a fost prezentată pentru pri­ma dată în 2013, atunci s-au putut încripta însă doar 300 de kb pe un disc de cristal. Chiar și așa spațiul a fost suficient pentru a stoca Declarația Universală a Drepturilor Omului, Optica lui Newton, Magna Carta și Biblia lui James King. De atunci însă cercetătorii au par­curs un drum îndelungat, iar noua in­ven­ți­e ar putea schimba în totalitatea întreaga in­dus­trie electronică. De asemenea se esti­mea­ză că această descoperire va scoate de pe piață în­treaga industrie de stocare a informației, așa cum este de exemplu Amazon Cloud, iar oa­me­nii nu vor mai fi nevoiți să cumpere spațiu pentru a-și slava toate fotografiile sau fil­mă­ri­le cu cei dragi. Iar pe lîngă asta nicio zgî­ri­e­tură nu-ți va putea distruge amintirile așa cum se întîmpla pînă acum cu CD-urile.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top