Drumul către flori e ascuns în folk
Fără categorie, Șoc-șoc-groază! 21 martie 2016 Niciun comentariu la Drumul către flori e ascuns în folk 27
Ieșirea de sîmbătă seara, la Galeriile Pheonix din Iași, unde Dinu Olărașu și-a adus chitara alături de care a lansat volumul de poezii „Colb”, nu a semănat deloc cu o seară de concert. A fost mai degrabă o întîlnire intimă între prieteni, care au stat la povești despre studenție, americani și iubiri, pe care le-au îmbinat precum se face cu un vin bun – cu melodiile folk. Pe scenă, Dinu n-a fost singur, ci alături de Paul Arva, pe care l-a convins să treacă la voce cît el a fumat o țigară afară, pentru ca la sfîrșit să ne amăgească: „la ce oră spuneați că pornesc autobuzele?”.
În camera de la demisol de la Galeriile Pheonix nu se simt gradele cu minus de afară ci doar atmosfera unei reîntîlniri, în care cei treizeci și ceva de oameni se salută din priviri în semiîntuneric. Undeva prin centru, îmbrăcat într-o lumină roșie, Dinu Olărașu e puțin confuz cu următoarea poezie pe care să o recite, așa că cineva din public sare imediat în ajutor– „vezi la pagina 30!”.
Aplauzele urmează și ele, însă înainte ca folkistul să poată cînta, din public, Adi Beznă îi fură cuvîntul și cu modestie recunoaște că se înclină în fața lui Dinu – „are părți frumoase dar și urîte”. „-Zi de alea urîte” completează imediat artistul, moment în care toată sala rîde ca și cum un prieten de la bere spune o glumă. După ce se mai uită o dată prin sală și își tremură mîna pe corzile chitării, c-o urmă de regret se confesează: „Atît de puțini sîntem în sălbăticia asta folkistă”. Dar tristețea se risipă rapid amintindu-și de versurile unei melodii de la ASIA pe care a compus-o în timpul unei călătorii cu metroul. „Ia cu tine și inima mea… eu credeam că fetele o să se apuce de folk”.
După ce ne mai spune că întotdeauna cu moldovenii s-a înțeles cel mai bine și că la el acasă, la Sighioara are măcar un pensionar pentru care îi cumpără de la magazin lichior, Dinu revine la cîntat „între cuvinte fără suflet și marea de tăcere”. În sală, deși mai toți sînt trecuți de 30 de ani, aproape că le simți fericirea, pe care și-o exprimă precum niște liceeni. Trei pletoși din dreapta artistului fac la un moment dat valuri, moment în care, printre versuri, Dinu îi încurajează – „bravo fetelor!”.
Cu „Sună-mă noaptea”, femeile de pe rîndurile de mai în spate se sprijină de umărul iubiților, pierzîndu-și privirea pentru a face loc pentru amintirile primelor întîlniri. Iar după încă cîteva melodii, Dinu îi face un semn lui Paul Alva și îl cheamă alături de el pe scenă. „Mi-ar fi plăcut acum zece ani să fiu Vasile Șeicaru” glumește acesta, în timp ce-și acordă chitara pentru „N-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit”. Văzînd că cei din sală știu la fel de bine versurile precum el, autorul amînă pauza și spune ghiduș: „ia haideți să mai cîntăm una”.
O cronică pe roze
După o gură de aer, artistul se întoarce iar cu chef de vorbă și ne explică de la ce vine titlul volumului și își amintește de unul din filmele sale preferate – „Dead poets society”, moment în care pînă la dezbateri despre film dar și cariera lui Robin Williams nu mai e decît un pas. Noroc că Dinu îl taie și întreabă îndrăzneț „cînd pleacă ultimul tramvai?, primind imediat și răspunsul – „mîine!”.
Imediat, artistul revine la cîntat, ne învață cum trebuie să credem în flori și apoi ne amintește de cum era viața acum „zece ani”. „Un perete numai poze – viața cînd era pe roze – aveam numai, numai «acum lăsați-mă doar pe mine» 43”. Însă nimeni nu prea îl ascultă, și toți cei treizeci și ceva de oameni cîntă la fel de intens ca Dinu.
Revenind la glume, autorul își amintește „cîte am mai pățit prin T-urile din Tudor…” urmînd să cînte „Targa”. Pentru că și de data asta oamenii au știut versurile, acesta se uită către Laurențiu, patronul localului care toată seara a fost „ciuca bătăilor” și îi spune c-ar trebui să le dea banii înapoi celor veniți „pentru ca data viitoare să plătească 65 de lei”.
Uitîndu-se către partenerul său de scenă, Paul Arva, care pînă acum n-a zis nimic, Dinu îl tachinează că poeții sînt cei mai bătăioși scriitori și că „nu se poate cu fundul între două luntre” (n.r.: Paul își compune singur melodiile). Peste alte cîteva piese, artistul își laudă din nou colegul, iar de data asta îl lasă singur, acesta mergînd să fumeze o țigară. Iar după ce s-a întors pentru încă o tură de poezie atît în versuri cît și în muzică, Dinu Olărașu spune convins „nu sînt trist că sîntem atît de puțini”.
Foto: Eduard Merschi
Adaugă un comentariu