Ecourile umbrelor pe munți
Ascultă de (la) noi, Fără categorie 1 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Ecourile umbrelor pe munți 26Valkyrie, trupă originară din Virginia, conturează cu fiecare album ideea că America este țara de origine a heavy metal-ului. Cu toate că penultimul album a fost scos acum șapte ani și existau șanse mari să se aștearnă praful pe discografia trupei, anul acesta a fost totuși ales pentru o reînnoire stilistică. Tematica filosofică a versurilor care amintește foarte mult de trupa Death, precum și sunetul clasic al heavy metal-ului în stilul celor de la Black Sabbath sînt elementele de susținere a trupei. Noul disc este unul maturizat, sunetul e mai atent studiat și influențele de stoner metal reușesc să te ducă într-o cu totul altă dimensiune, dar fără prea mult flower power.
Prin cele șapte piese de lungime medie se distilează ,,lumea umbră a adevăratei realități”, care fie arde de dorința libertății (Mountain Stomps), fie blamează omul pentru tot răul pe care l-a făcut (Golden Age) sau îi ridică un templu (Temple). Stările emanate sînt deseori contradictorii, confuze, se vorbește despre neîncredere (Shadow of Reality), durere, iar ultimele melodii (Carry on, Echoes) sînt legate prin ideea unei continue reînnoiri prin moarte.
Vibrația este una de îngemănare, datorită celor două chitări electrice care răscolesc împreună cele mai adînci gînduri ale fiecărui ascultător în parte, într-un tempo ceva mai lent, uneori mai vivace sau pur și simplu, printr-un solo impecabil realizat. Vocea lui Jake Adams e extrem de versatilă, iar uneori aduce cu cea a lui Ozzy Osbourne.
„Mountain stomps” nu degeaba este cîntecul care deschide albumul. Este cel mai energic, plin de viață, fix cum ar trebui să fie o mărturisire a independenței. Simți cum te duce pe culmi înalte, dar te păstrează în același timp și puternic ancorat în realitate. Parcă anii 80 sînt prezenți în corpul melodic al întregii creații. Într-o altă culoare, ceva mai rece, ,,Shadow of reality” e ceva mai nihilistă, dar grăiește un adevăr, ceva mai amar și mai greu de digerat pentru o fire pozitivistă.
Creația muzicală a băieților trece cu mult de linia mediocrității, se vede că s-a lucrat foarte mult la ea și s-a insistat pe detalii, cam orice notă avînd un scop bine definit, chiar dacă asta dă uneori senzația de monotonie. Asta îl face însă perfect de ascultat într-o zi ploioasă, cînd nu ai chef să te ridici din pat sau cînd dorești să citești și ai nevoie de muzică pe fundal.
Adaugă un comentariu