Pădurile virgine din România, indexate de cercetătorii Facultății de Geografie

Academia de gardă, Fără categorie Niciun comentariu la Pădurile virgine din România, indexate de cercetătorii Facultății de Geografie 23

Studenţii şi profesorii Universităţii „A­le­xan­dru Ioan Cuza” din Iaşi sînt în spatele studiu­lui anunţat de organizaţia Greenpeace, prin care s-au identificat zonele care au potenţial de a putea fi păduri virgine din România. În urma unei metodologii dezvoltate de către cerce­tă­to­rii ieşeni, s-a ajuns la concluzia că România are un potenţial de aproape 300.000 de hectare de pădure virgină, care nu a fost atinsă deloc de om.

Colaborarea dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și cei de la Greenpeace a început în urmă cu doi ani, cînd doi studenţi la master, pe atunci, ai universităţii au mers ca volun­tari alături de cei de la Greenpece pentru a identifica păduri virgine în Munţii Făgăraş şi să le studieze. „Am cartat trei păduri virgine, una dintre ele a fost trecută şi într-un registru na­ţional, şi acela a fost momentul în care ne-am spus că ar fi minunat să facem o hartă pe întrea­ga Românie. Ţinînd cont de resursele limitate, am folosit teledetecţia prin analizarea imaginilor obţinute din satelit. M-am implicat direct şi sînt coautor al studiului realizat fiindcă am şi un master pe care l-am finalizat între timp în domeniu”, a explicat Alexandru Ciutea, doctorand al UAIC.

Metodologia propusă de către studenţi a fost aprobată de lector dr. Adrian Ursu, de la Departamentul de Geografie al facultăţii de profil de la UAIC. Acesta povesteşte că în Ro­mâ­nia există cea mai mare zonă cu păduri virgi­ne în climat temperat din Uniunea Europeană, dar că este nevoie de multe resurse pentru a le identifica precis. „E greu să mergi în toată ţara să baţi la picior toate pădurile. Ne-am gîn­dit la o metodă de a le identifica din satelit pe cele potenţiale, astfel încît să nu umbli în toate pădurile, ci în cele care au potenţial de a fi virgine. Le-am căutat pe cele din zone greu accesibile, care nu sînt tinere, fiindcă ne putem da seama dacă o pădure este tînără sau nu din satelit, care nu sînt în preajma aşezărilor, a dru­murilor, a căilor ferate şi în felul acesta, elimi­nînd, rămîn zone unde este cel mai puţin probabil să fie călcate de om”, a explicat profesorul.

Acesta a adăugat că urmează ca meto­do­lo­gia să fie verificată pe teren de către voluntarii Greenpeace pentru a vedea exact cîte dintre pădurile semnalate de către ei sînt cu ade­vărat neatinse de om. Acestea se caracte­ri­zea­ză prin faptul că au atît copaci bătrîni, de zeci, chiar sute de ani, cît şi tineri sau alţii aproape uscaţi, în astfel de zone păstrîndu-se cel mai bine ecosistemele în forma lor naturală.

„În primul rînd, este vorba de zone foarte greu accesibile, unde panta terenului este foar­te mare şi nu s-a putut exploata, iar asta im­pre­sionează la prima vedere. Apoi, sînt arborii de dimensiuni foarte mari, un metru, 70-80 de centimetri, cu muşchi pe trunchi şi pe picior. Este un sentiment extraordinar să te afli într-o astfel de pădure“, a adăugat Alexandru Ciu­tea.

Sursă foto: Greenpeace Romania

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top