300 de ani de la scrierea operei „Descriptio Moldavie”

Academia de gardă Niciun comentariu la 300 de ani de la scrierea operei „Descriptio Moldavie” 24
300 de ani de la scrierea operei „Descriptio Moldavie”

Facultatea de Geografie și Geologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat în perioada 21-23 octombrie, cea de-a 36-a ediție a Seminarului Geografic Internațional „Dimitrie Cante­mir”. Evenimentul a marcat împlinirea a 300 de ani de la scrierea operei „Des­criptio Moldaviae”. „Deoarece seminarul nostru poartă numele marelui cărturar, noi ne-am simțit datori să marcăm acest moment, mai ales că la noi în țară nu a fost amintit. «Descrierea Moldovei» este prima lucrare de geografie de pe acest teritoriu. Practic, datorită acestei scrieri a lui Dimitrie Cantemir, Moldova a fost cunoscută în Europa, întrucît a fost tradusă și în germană la mijlocul secolului al XVIII-lea”, a precizat prof. univ. dr. Corneliu Iațu, președintele seminarului și prorector al UAIC.

Evenimentul a cuprins două etape. Astfel, în primele două zile au avut loc prelegerile și prezentarea lucrărilor științifice, ziua de duminică fiind rezervată unei vizite în ținuturile Hușilor și a Vasluilor. Spre deosebire de celelalte ediții, anul acesta a fost organizat un workshop special pen­tru studenți, cu tema „Tineri cercetători”. Participanții au fost învățați cum să scrie o lucrare științifică și cum să-și aleagă domeniul de cercetare. În cadrul seminarului, organizatorii au decis să acorde titlul de Doctor Ho­noris Causa al UAIC, prof. univ. dr. Antoine Bailly, de la Universitatea din Geneva, Elveția. „Pentru că Dimitrie Cantemir a fost un precursor al geografiei regionale, noi am ales să acordăm acest titlu onorific unui expert în acest domeniu, care cunoaște opera savantului nostru”, a adăugat prof. univ. dr. Corneliu Iațu.

Anul acesta s-au înscris peste 150 de profesori, doctoranzi, maste­ran­zi și studenți, atît din România, cît și din alte țări precum: Portugalia, Fran­ța, Canada, Ungaria, Elveția, Uzbekistan, Rusia, Republica Moldova. Par­ticipanții au avut ocazia, pe lângă acumularea de noi cunoștințe, să vizi­teze și principalele obiective turistice ale Iașului, un tur ghidat al ora­șu­lui fiind organizat sîmbătă, special pentru ei. Taxa de participare a vari­at între 125 și 150 de lei, în funcție de statutul fiecărei persoane înscri­se, la sfîrșitul evenimentului fiecare participant primind un atestat. n

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top