370 de mii de euro pentru prevenirea cancerului
Academia de gardă 15 aprilie 2013 Niciun comentariu la 370 de mii de euro pentru prevenirea cancerului 2Departamentul de Oncogenetică din România a fost înființat la Iași de către Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie. Acest departament este dedicat persoanelor cu predispoziție erediatară la cancer, iar proiectul a fost demarat acum doi ani, la baza lui stînd colaborarea cu inițiatorul oncogeneticii în Franța, profesorul Yves Bignon.
„Prin această colaborare a fost creată posibilitatea unor mobilități în Universitatea Clearmont-Ferrand pentru inițierea în domeniul oncogeneticii, iar profesorul Yves Bignon a răspuns acestei solicitări de formare prin faptul că în departamentul de oncogenetică de acolo au venit specialiști din Iași pentru a se iniția în domeniul diagnosticului molecular”, a declarat prof univ. dr. Doina Azoicăi, decan al Facultății de Medicină.
La acest Departament de Oncogenetică al UMF se pot identifica persoanele care sînt expuse la riscul ereditar de a face cancer și le efectuează diagnosticul molecular pentru precizarea mutației genetice care este responsabilă de riscul pentru cancer. „Apoi specialiștii le stabilesc un program de monitorizare, astfel încît riscul acestora să fie diminuat încît să preîntîmpinăm fie apariția cancerului în decursul vieții, fie să amînăm momentul apariției bolii cît mai mult posibil prin măsuri specifice de prevenire și tratament”, a adăugat prof. univ. dr. Doina Azoicăi.
Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular sînt de 3.000 de euro pentru persoana deja bolnavă de cancer, și de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Universitatea își propune să se ocupe de 100 de cazuri pe an, dintre care 50 sînt deja bolnavi de cancer, iar 50 sînt rude ale celor infectați.
„În acest moment, investiția este de 367 de mii de euro, din care 40 de mii de euro provin din proiectele de cercetare cîștigate de universitate și 327 de mii de euro din veniturile proprii ale universității”, a subliniat ec. Dana Druguș, director general administrativ la UMF. Universitatea are fonduri disponibile pentru 10 pacienți și mai departe s-au întreprins demersuri cu Ministerul Sănătății pentru introducerea acestui proiect în programul național de prevenție pentru a dispune de o nouă sursă de finanțare.
În perioada 10-14 aprilie, la Slănic Moldova, a avut loc o Școală de Formare Avansată în practică medicală de Oncogenetică la care au luat parte 25 de specialiști care vor lucra în acest departament de la Iași.
Iuliana LEONTI
Adaugă un comentariu