Au apărut primele probleme cu aplicarea gratuității feroviare
Academia de gardă 27 februarie 2017 Niciun comentariu la Au apărut primele probleme cu aplicarea gratuității feroviare 31Ministerul Educației Naționale și cel al Transporturilor au stabilit normele metodologice care explică procedurile pe care trebuie să le parcurgă studenții pentru a beneficia de gratuitate la transportul feroviar, indiferent de operatorul feroviar cu care circulă. Astfel, studenții români și străini înmatriculați la forma de învățămînt cu frecvență (licență, master, doctorat) în instituțiile de învățămînt superior acreditate din România, au nevoie de legitimația de călătorie emisă de către facultate și un act de identitate.
Pentru studenții care au peste 26 de ani și, conform legii anterioare, universitățile nu le-au emis legitimații de călătorie pentru că nu beneficiau de reducerea de 50% acordată pînă în 2016, cele două ministere au stabilit că ei își vor putea procura un bilet gratuit cu o adeverință eliberată de către facultate. De la 1 februarie, de cînd a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 2/2017 care stabilește acordarea acestei gratuități, au fost o serie de studenți ieșeni care nu au putut să beneficieze de ea. O parte dintre studenții înmatriculați în anul I la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași nu a intrat în posesia legitimațiilor de călătorie în primul semestru al studiilor, iar aceștia, deși au sub 26 de ani, nu au putut să circule gratuit cu trenul. Problema a fost soluționată chiar săptămîna trecută, Ivona Burduja, purtător de cuvînt al UMF, a declarat că studenții aflați în această situație își pot ridica legitimațiile.
O întîrziere a avut loc și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aici, studenții de peste 26 de ani nu au primit adeverințe din partea secretariatelor pînă la data de 7 februarie. „Imediat după emiterea Ordonanței de Urgență au fost discutate cu experții juridici ai universității o serie de neclarități ale Ordinului, care lasă loc de interpretări cu privire la studenții cu vîrsta de peste 26 de ani. Au urmat apoi consultări cu reprezentanți ai studenților, ai Guvernului, ai altor universități din țară, pentru a ajung la o interpretare unitară. În această perioadă, secretariatele au așteptat lămuriri suplimentare”, au declarat reprezentanții instituției de învățămînt superior.
Deși au existat unele discuții cu privire la amendarea acestei ordonanțe și limitarea gratuității doar pentru orașele de reședință ale studenților, parlamentarii care au venit cu aceste propuneri le-au retras între timp. n
Adaugă un comentariu