Banii Ligii Studentilor Economisti, impartiti dupa cum dicteaza seful

Academia de gardă Niciun comentariu la Banii Ligii Studentilor Economisti, impartiti dupa cum dicteaza seful 140

Scandal la Liga Studentilor Economisti (LSE) de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC): unii dintre membrii LSE sustin ca presedintele ligii ar fi dat niste bani primiti de la conducerea facultatii altor persoane decit cele carora li s-ar fi cuvenit.  Printr-o hotarire a conducerii FEAA, din 29 octombrie 2008, noua studenti din LSE ar fi trebuit sa primeasca, in luna noiembrie a anului trecut, 500 de lei pentru ca s-au implicat in sesiunea de cazare din perioada 20 septembrie – 4 octombrie organizata la FEAA. Insa nu toti banii au ajuns la destinatarii de drept.

La cazare, direct din SUA

Problemele au aparut in momentul in care Directia pentru Probleme Social-Studentesti (DPSS) de la UAIC a constatat ca din baza de date  lipsesc trei conturi de banca ale unor studenti recompensati: Alexandra Baicanescu, Cristian Anechitei si Codrin Teiu, persoane care nu se regaseau nici in lista oficiala a cazarilor de la FEAA din 2008. “(nr: Noi), cei din LSE si Consiliu am fost consultati pentru a realiza lista studentilor care vor participa la cazari, dar de lista burselor s-a ocupat Juravle, noi neavind acces la aceasta din urma. Cele trei persoane nu au fost trecute, pentru ca noi, membrii, am fi fost impotriva, dat fiind faptul ca nici unul  dintre ei nu a ajutat in perioada respectiva”, a explicat Bogdan Robu, membru LSE. Conform spuselor colegului sau, Bogdan Diaconu, doi dintre acestia nici n-ar fi avut cum sa participe la cazari, intrucit la momentul respectiv nu se aflau in tara: “cei doi au fost in SUA in acea perioada”, a precizat acesta.

Ban din ban se scoate

Presedintele LSE, Daniel Juravle, se apara, spunind ca “sintem organizatie studenteasca si facem cum credem ca e mai bine. Cristi Anechitei nu a fost la sesiunea de cazari si a primit bani, pentru ca e membru al Ligii. Am imprumutat bani de la el pentru proiecte si am decis sa ii dam inapoi. Banii acestia sint pentru oameni care au muncit de-a lungul unui an”. La fel a procedat Juravle si cu o alti 500 de lei pe care i-a dat unei foste studente la FEAA, Florina Neagu. Aceasta a participat, intr-adevar, la cazari, ocupindu-se de distribuirea bonurilor de ordine si a camerelor din camine. “Sint la disertatie, dar sint contabila la liga. Am primit banii de la Daniel, pentru ca am muncit. Eu nu am cont la BRD, astfel incit era dificil sa stau sa imi fac unul. El (nr: Daniel Juravle) a trecut alta persoana pe lista, pentru ca procedura ar fi durat prea mult”, a afirmat Florina Neagu. Cit despre cea de-a treia persoana care a primit bani, Alexandra Baicanescu, Bogdan Robu si Bogdan Diaconu sustin ca aceasta nu s-a implicat in activitatile desfasurate cu prilejul cazarii. Intrebata, aceasta sustine contrariul, explicind chiar si pe ce a cheltuit suma respectiva: “Am participat in fiecare zi la cazari. Mergeam de la sapte dimineata cu colegele mele de camera. Cu banii pe care i-am primit, am mers la suc cu majoretele”.

 Cea mai mare sanctiune: pierderea credibilitatii

De cealalta parte, persoanele din conducerea si administrarea Facultatii considera ca problema este exclusiv a celor din Liga Studentilor Economisti. Liviu Grama, administrator-sef al FEAA si membru in comisia de cazare din toamna a explicat ca la el nu a ajuns lista cu persoanele care s-au ocupat de cazare, ci doar cea cu numele celor care urma sa primeasca bursa de 500 de lei pe luna noiembrie. “Ma deranjeaza situatia, dar ce mai putem face? Banii au fost virati acestor studenti. Studentii sa-l scalpeze pe domnul Juravle, care a dat lista!”, a spus Liviu Grama.

Decanul FEAA, prof. univ. dr. Dinu Airinei, se declara neputincios: “Banii au fost doar pentru activitatea de cazare, in nici un caz pentru activitatea pe un an. Liga a fost cea care ne-a furnizat lista cu studentii care au participat. Noi nu verificam LSE-ul, pentru ca mergem pe incredere aici. Este treaba lor, sa si-o rezolve, pentru ca acesti oameni au fost alesi tot de studenti. Tot ce putem face este sa nu mai avem incredere in ceea ce spune liga, avind in vedere conducerea actuala”, a afirmat prof. univ. dr. Dinu Airinei. Acesta este si punctul de vedere al directorului general-administrativ al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”, ec. Bogdan-Eduard Plescan: “Liga raspunde in fata adunarii generale a membrilor. Ipotetic vorbind, pierderea credibilitatii este cea mai mare scanctiune”.

Scandalul s-a mutat pe blog

In opinia unora dintre membrii LSE, problema nu ar fi doar ceea ce s-a intimplat la cazari, ci ca astfel de nereguli au mai avut loc in cadrul ligii si cu alte ocazii: “Tin minte ca l-am prins, odata, facind “afaceri” din care nu cistiga mai mult de 1-2 milioane de lei vechi. Nu am avut, insa, dovezi, dar Daniel m-a facut de ris in fata ligii. Dupa aceea, nu am mai fost ajutata la citeva proiecte”, s-a plins Agata Damileanu, membru LSE. Mai mult decit atit, pe blogul sau, http://iustiniftode.blogspot.com/, un student de la Economie vorbeste de existenta unei “gasti” in cadrul ligii.

Pentru situatia creata, presedintele Ligii a scris si el, pe blogul personal, http://danieljuravle.blogspot.com/, un drept la replica. Aici, acesta isi justifica decizia de a da acei bani si unor persoane care nu au participat la cazari, fiind vorba de alti membri ai Ligii care s-au implicat activ in proiecte desfasurate de LSE de-a lungul timpului. Totusi, in Hotarirea 1078/ 29.10.2008 nu se face nici o mentiune referitoare la recompensarea studentilor pentru activitatea pe un an ci, dimpotriva, se specifica decizia de a se acorda bursa “pentru activitati sociale in campusurile studentesti pe luna noiembrie 2008”.

Dana Gabriela RADU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top