Cercetarea îngheață în universități
Academia de gardă 29 martie 2010 Niciun comentariu la Cercetarea îngheață în universități 3Conducerea Universității Tehnice „Gh. Asachi” (UTI) și cea a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași sînt nemulțumite de subfinanțarea proiectelor de cercetare cîștigate în ultimii ani de cadrele lor didactice.
În acest sens, UTI a înaintat un memoriu către autoritățile contractante, Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățămîntul Superior (CNCSIS), Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS) și Centrul Național de Management Programe (CNMP), în care le acuză de lipsa evaluării proiectelor și mai ales de comunicare insuficientă cu finanțatorul.
„Evaluarea proiectelor a fost superficială de multe ori, chiar dacă punctajul a depășit baremul. Pentru proiectele din 2008 nu s-a făcut evaluare, deși noi am trimis un raport. Informațiile cu referire la proiecte nu îi sînt transmise directorului de proiect, ci se pun direct pe site. Nu ni se răspunde la telefon și ar trebui să avem un punct de vedere oficial pentru universitate”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu activitatea științifică de la UTI. Politehnica a mai identificat o problemă ce privește imposibilitatea cercetătorilor tineri de a prelungi contractul de muncă din cauza lipsei contractelor de cercetare. Prof. univ. dr. ing Carmen Teodosiu mai adaugă că: „73% din cercetătorii din universitate sînt tineri. Deși se spune că vrem să oprim exodul celor care s-au pregătit în România din cauza lipsei contractelor de cercetare, aceștia nu-și mai pot prelungi contractele de muncă. Dacă am obținut dotarea laboratoarelor, susținerea Școlilor Doctorale, revenim la un nivel ca nu permitem dotari minimale pentru echipamentele sofisticate”.
Știința se suspendă
Conform precizărilor directorului Departamentului de cercetare de la USAMV, conf. dr. Costel Samuil, CNCSIS a încheiat finanțările pentru toate proiectele din programul IDEI pe anul 2007, urmînd ca finanțările pentru proiectele din 2008 să fie suspendate pentru o perioadă nederminată. „Finanțarea nu este oprită, ci doar suspendată, iar în momentul de față nu putem face nimic. Bănuiesc că alte soluții nu există, dată fiind situația economică”, a punctat conf. dr. Costel Samuil.
CNCSIS a decis să continue finanțarea în cadrul Programului IDEI doar pentru 19 din cele 22 de proiecte din anul 2007 ale Politehnicii ieșene, la o valoare de 49% din valoarea solicitată, șapte din 26 din anul 2008, la o valoare de nici 10% din cea solicitată. În ceea ce privește programul Parteneriate – CNMP, la UTI, vor fi finanțate 20 din 26 proiecte din anul 2007, la o valoare de 22% din bugetul solicitat și doar două din 20 de proiecte din anul 2008. La Agronomie, din cele 60 de proiecte, 12 au primit finanțare.
Cert este că pentru anul 2010, toate contractele de cercetare semnate de universități vor fi înghețate. Potrivit unei decizii a președintelui ANCS, Adrian Curaj, pentru 2010, 522 proiecte urmează a fi suspendate. Pentru acestea finanțarea va fi reluată în anul 2011 în limita bugetului disponibil.
Cătălin HOPULELE
Anca SEVASTRE
Adaugă un comentariu