Cercetătorii de la Măgurele caută colaboratori la „Asachi”

Academia de gardă Niciun comentariu la Cercetătorii de la Măgurele caută colaboratori la „Asachi” 19
Cercetătorii de la Măgurele caută colaboratori la „Asachi”

Prof. univ. dr. Ioan Ursu, Secretar Ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) Măgurele a ţinut o conferinţă la UniversitateaTeh­­­­­­­­­­­­­­­nică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) pe data de 6 aprilie. Evenimentul a avut loc de la ora 10.00 în Sala de Conferinţe a uni­ver­sităţii. Împreună cu un grup de cer­­­cetători, prof.dr. Ioan Ursu a vorbit despre proiectul european în derulare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) în cadrul căruia va fi dezvoltat cel mai puternic laser din lume cu o putere de 10 PW şi infrastructura de cer­cetare aferentă. Cu ajutorul acestuia vor fi derulate pro­iec­te de cercetare fundamentală şi aplicativă în diferite do­me­nii ale ştiinţei. În cadrul conferinţei au fost prezentate şi alte oportunităţi de cercetare oferite de IFIN-HH Măgurele prin laserele şi instalaţiile nucleare care sînt actualmente în funcţiune.

„S-au prezentat şi posibilităţile de colaborare pe care le au cercetătorii din universitatea noastră sau de la alte din Iaşi să utilizeze infrastructura de la Măgurele sau să colaboreze la proiecte de cercetare pe care să le dezvolte în comun. E, de fapt, o prezentare pentru a iniţia viitoare colaborări. Au existat colaborări între cercetătorii de la Măgurele şi cei de la TUIAŞI, dar pe proiecte de cercetare individuală, directă, nu pe proiecte de anvergură sau pe proiecte europene”, a declarat prof.univ.dr.ing. Carmen Teodosiu, prorector cu activitatea de cercetare ştiinţifică la TUIAŞI.

Acesta a mai menţionat că infrastructura respectivă a fost pusă la punct în ultimul an jumătate şi că cercetătorii sînt interesaţi ca ea să fie disponibilă pe plan naţional, dar să cuprindă şi colaborări de cercetare naţionale şi europene.

Laserul va fi unul dintre cele mai avansate metode de cercetare din lume şi se va concentra pe studiile de fizică nucleară şi aplicaţiile sale. Proiectul „Extreme Light In­fra­structure – Nuclear Physics” a fost început în anul 2012 şi se va finaliza în 2016. ELI-NP va fi un laborator european care va investiga în detaliu probleme din domenii ştiinţifice precum fizică fundamentală, aspecte referitoare la fizica nucleară şi astrofizică, gestionarea materia­lelor nucleare şi aplicaţii în ştiinţa materialelor.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top