Cinci specialități pediatrice introduse anul acesta la examenul de rezidențiat
Academia de gardă 21 noiembrie 2016 , de Beatrice Juravle Niciun comentariu la Cinci specialități pediatrice introduse anul acesta la examenul de rezidențiat 19La Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a avut loc duminică, 20 noiembrie, concursul de admitere în rezidențiat, organizat de către Ministerul Sănătăţii. Din cele 3.843 de poziții scoase în totalitate la concurs, în ţară, la Iași au fost înscrişi 1.115 candidați dintre care 784 la Medicină, 221 la Medicină Dentară și 110 la Farmacie, iar la nivel național s-au înscris în total 6.091 de candidați.
Anul acesta, examenul de rezidențiat a presupus mai multe schimbări, printre care introducerea unui test unic în țară, dar și modificări ale bibliografiei, care constau în înlocuirea vechiului manual, cu unul în două volume, „Compendiu de specialități medico-chirurgicale”. De asemenea, începînd cu anul acesta va crește durata rezidențiatului cu un an pentru anumite specialități. Concret, pentru specialitățile de chirurgie toracică și cardiologie va crește durata de la cinci ani la șase ani, iar pentru endocrinologie, gastroenterologie, geriatrie și gerontologie de la patru la cinci ani. O altă modificare este înființarea specialităților care vizează patologia pediatrică precum: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică. „Consider că această schimbare este benefică, pentru că se va realiza o apreciere unitară la nivel național, nu mai sînt diferențe în notare. Erau diferențe din punct de vedere al concepției subiectelor, unii puteau să conceapă subiecte ușoare, alții mai grele. Acum există posibilitatea ca cineva care își dorește o anumită specialitate, iar pozițiile (loc și post) pe acea specialitate să se ocupe în centrul universitar, să poată merge în altă parte”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, într-un comunicat de presă.
Concursul s-a derulat sub forma unui test grilă format din 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, dintre care 50 de tip complement simplu și 150 de tip complement multiplu şi a avut o durată de patru ore. După primirea rezultatelor, cei care doresc să depună contestaţii vor putea face asta în maxim 24 de ore, iar răspunsul îl vor primi în două zile de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Totalul de puncte obținute la concurs vor alcătui o clasificare unică naţională pentru fiecare domeniu, iar locurile şi posturile scoase la concurs se vor ocupa în ordinea punctajului obţinut, indiferent de centrul universitar de concurs. Afișarea rezultatelor se va face după semnarea ordinului Ministerului Sănătății de confirmare a rezultatelor. Concursul a avut loc simultan în toate cele șase centre universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.
Autor:
Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.
Adaugă un comentariu