Cursul de 149 de ani al Universității „Alexandru Ioan Cuza”
Academia de gardă 26 octombrie 2009 Niciun comentariu la Cursul de 149 de ani al Universității „Alexandru Ioan Cuza” 10Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a împlinit vineri, 23 octombrie, 149 de ani de la întemeiere. Festivitatea a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC, și i-a avut printre invitați pe rectorii celorlalte instituții de învățămînt superior din Iași, pe primarul Gheorghe Nichita, Episcopul Petru Gherghel, prof. univ. dr. Alain Spalanzani, rectorul Universității „Pierre Mendes” din Franța și pe academicianul Viorel Barbu, președintele Filialei Iași a Academiei Române. Festivitatea marchează deschiderea proiectului UAIC – „Zilele Universității 2009”, care se va încheia pe 31 octombrie.
Universitatea ca o fabrică
Evenimentul a debutat cu discursul rectorului UAIC, prof. univ. dr. Vasile Ișan, care a adus țn discuție problematica societății postmoderne, „bazată pe funcționarism și utilitarism”. Acesta a atras atenția și asupra politizării mediului universitar: „Universitatea a devenit un instrument care se poartă între politică și economie”, a spus Vasile Ișan. De asemenea, printre problemele actuale ale educației superioare, a enumerat și „caracterul managerialist al învățămîntului, prin care instituția devine o fabrică de forță de muncă”. Discursul rectorului s-a țncheiat cu o țntrebare retorică adresată publicului: „ce rămîne din universitate după eludarea valorilor și a principiului unic?”.
Un brand național
Partea a doua a evenimentului a început cu discursul rectorului de la Universitatea de Arte „George Enescu”, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, care a amintit că Universitatea „Cuza” are aceeași vîrstă cu instituția pe care o conduce. Acesta i-a acordat omologului său de la „Cuza”, prof. univ. dr. Vasile Ișan, o diplomă de excelență. Gestul a fost repetat și de rectorul Universității Tehnice, prof. univ. dr. ing. Ion Giurmă, care a oferit o medalie conducerii instituției. „Mă simt obligat să mă bucur pentru Universitatea «Cuza», deoarece și noi ne-am desprins din această instituție”, a spus prof. dr. ing. Ion Giurmă în momentul decernării distincției. Alain Spalanzani, rectorul Universității „Pierre Mendes” din Franța s-a declarat „uimit de felul în care se păstrează tradiția sărbătorii în România, obicei care începe să se piardă în instituțiile franceze”. Primarul Gheorghe Nichita a susținut ideea brand-ului UAIC. Edilul a insistat pe imaginea Iașului de capitală culturală a Moldovei, imagine la care a contribuit mai ales Universitatea „Cuza”. Festivitatea s-a încheiat cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Bernard Colasse de la Universitatea „Paris Dauphine” și a titlurilor de Profesor de Onoare academicianului Alexandru Zub, profesor în cadrul UAIC și lui Constantin Crânganu, profesor la Universtatea din New York, SUA.
Zile dedicate științei
În cele opt zile cuprinse în calendarul manifestărilor academice dedicate universității ieșene, sînt programate, în cadrul fiecărei facultăți, numeroase sesiuni de comunicări științifice, dezbateri, simpozioane sau workshopuri. În plus, Facultatea de Educație Fizică și Sport propune campionate de fotbal, tenis de cîmp, volei și streetball, în fiecare zi, cu începere de la ora 16.00, iar Facultatea de Biologie organizează pînă pe 8 noiembrie, expoziția „Flori de toamnă” în Grădina Botanică.
Alexandra SMARANDA
Adriana ZĂVOI
Adaugă un comentariu