Două universități ieșene, în primele zece la nivel național în domeniul cercetării

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Două universități ieșene, în primele zece la nivel național în domeniul cercetării 27
Două universități ieșene, în primele zece la nivel național în domeniul cercetării

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi” din Iași (TUIASI) și Universita­tea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) se află în top zece cele mai bune universități din România, potrivit unui clasament inter­na­țional realizat, în 2016, de ScImago Institutions Rankings. Rezultatele acestuia au fost publicate de curînd pe site-ul oficial al instituției.

Din România, 19 universități au fost incluse în acest clasament, iar TUIAȘI s-a clasat pe locul al patrulea în topul care cuprinde doar universitățile din țară, iar în clasamentul mondial Universitatea Tehnică se află pe poziția 1.387. Pe o scară de la 0 la 100, instituția a primit la capitolul cercetare 55 de puncte, la inovare 49, iar la vizibilitate internațională 36. „Nu este vorba de orice clasament, ci de unul care se bazează strict pe date verificabile, iar universitatea noastră, din 2013 încoace, a urcat, la nivel mondial, 300 de poziții”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Universitatea „Cuza”, în același top

UAIC se află, în același top, pe locul al optulea, iar la nivel internațional universitatea este pe poziția 1.857. Cele mai puține puncte i-au fost acordate uni­ver­sității la capitolul vizibilitatea interna­țio­nală, aceasta primind 19 din 100. La inovare a primit 60, iar la cercetare 57. „În felul în care a fost gîndită evaluarea cercetării în acest clasament, consi­de­răm ca fiind normală ocuparea unor poziții prioritare de către universitățile care cuprind științe inginerești, științe exac­te, științe ale pămîntului și medi­ci­nă, deoa­re­ce prezintă o anumită specificitate în ceea ce privește rezultatele cercetării, concre­ti­zate în numărul de aplicații (brevete) comparativ cu facul­tă­țile cu profil socio-uman”, a declarat prof. univ. dr. Miha­ela Onofrei, ordonator de credite al UAIC.

Clasamentul se bazează pe trei indicatori principali, dintre care activitatea de cercetare științifică reprezintă jumă­ta­te din punctajul obținut de către o univer­sitate. De asemenea, sînt luate în calcul și activitățile de inovare și vizibilitatea in­ternațională pe care o are instituția de în­vățămînt superior. Numărul articolelor publicate și citările acestora reprezintă un plus pentru universitățile din toată lumea, incluse în acest clasament.

Pe primele trei locuri din România în clasamentul realizat de către un grup de instituții din Spania se află Universitatea Politehnica din București, Universi­tatea Politehnica Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La nivel mondial, primele trei poziții sînt ocupate de universitățile Harvard, Stan­ford și Institutul Tehnologic Massachusetts.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top