După două luni, rezidenții și-au primit bursele promise

Academia de gardă Niciun comentariu la După două luni, rezidenții și-au primit bursele promise 14

Banii ar fi trebuit să fie virați în conturi în a doua parte a lui februarie.

Bursele de 670 de lei promise de Ministerul Sănătății în noiem­brie 2013 au ajuns săptămîna tre­cută în conturile medicilor rezi­denți din Iași. Aceștia au primit deocamdată suma corespun­ză­toare lunii februarie, după ce tri­mi­terea fondurilor la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași și celelalte centre universitare din ța­ră a fost amînată din cauza îna­in­tării întîrziate a hotărîrii de gu­vern necesare pentru plata burselor. „Banii au ajuns miercuri și în ace­eași zi au fost virați în conturile beneficiarilor. Trebuiau să fie pri­miți în a doua parte a lunii fe­brua­rie și, în continuare, se va aplica pla­nificarea veche în ceea ce pri­vește plata sumei, adică rezidenții vor primi la sfîrșitul fiecărei luni bursa pentru luna trecută. Din in­for­mațiile pe care le avem acum, acest plan nu se va decala, în ciu­da întîrzierii”, a declarat Marius Vo­icescu, purtător de cuvînt al DSP Iași.

Însă rezolvarea problemelor pe care le acuză medicii rezidenți abia a început. George Grădina­riu, medic rezident în anul al III-lea la specializarea Chirurgie Car­diovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, a ex­pli­cat că deși au primit acest supliment de 670 de lei, iar acest venit nu se va impozita, salariile rezi­den­ților din România încă nu se apropie de cele ale medicilor din alte țări europene. „Sîntem depar­te de ni­ve­lul Germaniei, spre e­xemplu, un­de rezidenții cîștigă în jur de 1400 de euro lunar. În plus, gărzile la noi nu sînt plătite și mai există ches­tiunea postului după înche­ierea rezidențiatului, care nu ne este garantat”, a declarat Geor­ge Grădinariu. În plus, re­pre­zentan­ții medicilor rezidenți vor să lan­se­ze anul acesta un program de e­va­luare pentru fiecare spe­cia­lizare prin care aceștia să semna­leze principalele probleme din sis­te­mul sanitar. „Pentru cei care țin doar la partea financiară a mese­riei, bur­sa aceasta este suficientă să-i țină în România, însă există și alte mo­tivații pentru exodul medi­cilor tineri din țara noastră și vrem să le aflăm ca să le rezolvăm. Progra­mul va fi sprijinit și de Uni­versitatea de Medicină și Farma­cie «Gr. T. Po­­pa» din Iași”, a adăugat rezidentul.

În Iași, aproximativ 1980 de me­dici rezidenți din totalul de 2000 vor primi acest supliment de 670 de lei, aceștia avînd un salariu brut mai mic de 3000 de lei pe lună.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top