Elevii au luat locul studenților timp de o săptămînă

Academia de gardă Niciun comentariu la Elevii au luat locul studenților timp de o săptămînă 26

În cadrul programului „Școala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun” care s-a desfășurat în perioa­da 7-11 aprilie instituțiile de învă­țămînt superior au fost vizitate de peste 3000  de elevi din toate zone­le Moldovei.

La Universitatea de Științe Agri­cole și Medicină Veterinară „Ion Io­nes­cu de la Brad” din Iași (USAMV) activitățile din cadrul Școlii Altfel au fost reunite sub denumirea de „Porți deschi­se permanent”. Pe par­cursul celor cinci zile, apro­ximativ 2500 de elevi din județele Moldo­vei au vizitat facultățile din cadrul universității, biblioteca, laboratoa­rele 3D, Ferma „V. Adama­chi”, bi­o­­baza, baza sportivă, Aula Magna și can­tina USAMV Iași. „Cel mai a­pre­ciat a fost Cen­trul de Vizua­li­za­re Avansată, unde tinerii au a­vut posibilitatea să vadă cum se poate studia cu ajutorul tehnicilor inovative din domeniul IT, cum ar fi teh­no­logia 3D. De asemenea, elevii s-au arătat interesați și de consul­ta­țiile demons­trative din clinicile de medicină veterinară sau de labora­toarele de cercetare și utilajele agri­cole”, a declarat Marilena Șchiopu, responsabil al Departamentului de Promovare și Imagine la USAMV Iași.

De asemenea, și la Univer­sita­tea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) grupurile de elevi au vizitat fiecare dintre cele 11 facul­tăți. În cadrul vizitelor, elevii au pu­tut participa la experimente în la­bo­ratoarele de robotică și inte­li­gență artificială, în laboratoarele de calculatoare încorporate sau la experimente privind energia regene­ra­bilă hidro și eoliană. „La TUIAȘI, totul s-a desfășurat conform desfă­șurătorului și deși nu avem încă un număr concret al elevilor care ne-au vizitat universitate, a fost o me­die de aproximativ trei – patru cla­se la fiecare faculta­te”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, pro­­rector pe relații internaționale și ima­gine uni­ver­sitară la TUIAȘI. De ase­menea, elevii au fost pre­zenți la High School Science Projects, ma­ni­fes­ta­re în cadrul căreia au fost prezentate rea­li­ză­rile individuale sau colective ale elevilor și ca­dre­lor didactice din învățămîntul pre­universitar.

Și Muzeul Literaturii Române (MLR) a or­ganizat în această peri­oa­dă o serie de evenimente pentru elevi. În afara expozițiilor perma­nente au fost organizate și unele temporare, Mu­zeul Vasile Pogor găz­­duind și expoziția „Chic. Doam­ne de altădată”. „De obicei încura­jăm co­pi­ii să participe la prezen­tă­rile pe care le avem și au fost im­pre­sionați atît de expoziția perma­nentă cît și de obiectele expuse în cadrul «Chic. Doamne de altă­da­tă». Pînă în momentul de față muzeul Vasile Pogor a fost vizitat de 400 de e­levi și adulți însoțitori”, a de­cla­rat Andreea Ta­cu, muzeograf la muzeul Vasile Pogor.

„Să știi mai multe, să fii mai bun” este un pro­gram care se des­fă­șoară anual pe parcursul unei săp­tămîni din al doilea semestru șco­lar și constă într-un orar special for­mat din activități cu caracter non-formal. În același timp s-a deru­lat și „Iași Science Festival”, organizat de Uni­versitatea „Ale­xandru Ioan Cuza”(UAIC) în par­­teneriat cu Uni­versitatea de Medi­cină și Far­macie „Grigore T. Popa” (UMF).

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top