Faima poartă giulgiu ieșean

Academia de gardă Niciun comentariu la Faima poartă giulgiu ieșean 2

Joi, 31 martie, în Amfiteatrul My­ller, din Corpul A de la Uni­ver­sitatea „Alex­an­dru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a avut loc faza re­gi­o­nală a concursului internațional „FameLab”. Juriul com­petiției a fost format din prof. univ. dr. Daniel Con­durache, de la Universitatea „Gh. A­sa­chi” prof. univ. dr. Henri Lu­chi­an, prorector UAIC și Ionuț Topala, cîș­tigător al ediției din 2009. „Se chea­mă «Fame­Lab» fiindcă unește faima cu laboratorul de știință. Este o denu­mire in­spi­rată și a avut mult succes”, a precizat în deschiderea comptiției Ga­bri­el Ivan, manager de pro­iec­te pentru Edu­ca­ție și Știință la Bri­tish Council Ro­mânia.

Concurenții au prezentat în fața juriului, în trei minute, temele pe ca­re și le-au ales din domenii variate ale științei, precum fizica, medicina, chimia, dar și istoria sau informatica. Spre exemplu, elevul Laurențiu Bul­ganu a încercat să explice conse­cin­țe­le imediate ale gazului cu efect de seră, prin tema „Paradoxul încălzirea globală – răcirea planetei”. În continua­re, Alexandru Apostol a prezentat în fața comisiei cum anume au privit oamenii din diferite culturi macul, aces­ta fiind asociat cu morfina, opium sau heroină. Prorectorul Henri Lu­chi­an s-a alarmat atunci cînd elevul din Pașcani a început să ilustreze toa­te aceste substanțe, însă tînărul a lă­murit comisia că morfina era doar cal­ciu, iar „heroina”, zahăr vanilat.

După încheierea prezentărilor, participanții au ieșit pentru 20 de mi­nute din sală, timp în care juriul a de­cis cei trei cîștigători: Bogdan Spuze cu tema „Chat-ul criptat”, Line Ricu, cu tema „Fractalii” și Ni­cu Sprân­cean, cu tema „Giulgiul de la Torino”. A­ceș­tia vor participa, în perioada 15 – 17 aprilie, la un training gratuit de pregătire în domeniul comunicării, ce va avea loc la Sinaia. Surpriza etapei regionale a concursului „FameLab” a constat în alegerea unui al patrulea cîștigător, Maria Mihalache, ce ar ur­ma să suplinească o eventuală re­tra­ge­re din concurs.

Competiția se află la cea de-a IV-a ediție în România, iar cîș­ti­gă­torii s-au calificat pentru faza na­ți­o­na­lă, ce va avea loc la București, pe 25 mai 2011.

Robert BĂLĂUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top