Fără facultate în limba maghiară la Târgu Mureș
Academia de gardă 15 aprilie 2013 Niciun comentariu la Fără facultate în limba maghiară la Târgu Mureș 7Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat joia trecută, 11 aprilie, Hotărîrea de Guvern prin care s-a decis, în martie 2012, înființarea unei Facultăți de Medicină și Farmacie multilingve în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș. Decizia luată de cabinetul Ungureanu a Guvernului României anul trecut presupunea deschiderea unei noi facultăți, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.
„Astfel de programe în cadrul facultăților nu sînt neobișnuite, dar ele trebuie să fie acreditate la anumite standarde. O asemenea facultate trebuie acreditată, iar în cazul UMF Târgu Mureș nu se îndeplineau aceste condiții și Ministerul Educației a forțat lucrurile prin acea Hotărîre de Guvern”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași.
Anul trecut, această decizie a stîrnit controverse atît la nivelul conducerii UMF Târgu Mureș cît și în rîndul studenților din cadrul acestei instituții de învățămînt superior. Aceștia au protestat în stradă, considerînd, la fel ca reprezentanții universității, că Hotărîrea de Guvern nr. 230 din 27 martie 2012 încalcă principiile autonomiei universitare și nu respectă deciziile Senatului UMF Târgu Mureș. Studenții reclamau, atunci, dezavantaje pe care le-ar fi putut aduce crearea unor secții separate de predare în limbile maghiară, română și engleză, printre care se numărau pierderea acreditării diplomelor emise de universitate, dar și divizarea cadrelor didactice și a studenților.
Decizia Curții de Apel Târgu Mureș de joi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Cu siguranță se va face recurs, e un drept și acesta. Problema înființării unei astfel de facultăți nu este una de prim nivel, ea ridică îngrijorări în ceea ce privește modalitatea înființării, mai exact prin încălcarea autonomiei universitare. Se va accepta un astfel de învățămînt, dar numai atunci cînd se vor stabili termenii legali și, așa cum precizează directiva europeană, studenții vor trebui să dea un examen final în limba română, pentru a putea profesa ulterior în România”, a explicat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
Executarea Hotărîrii de Guvern nr. 230/2012 a fost suspendată de Curtea de Apel pe 4 mai 2012, după ce UMF Târgu Mureș a cerut anularea actului.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu