Fără facultate în limba maghiară la Târgu Mureș

Academia de gardă Niciun comentariu la Fără facultate în limba maghiară la Târgu Mureș 7

Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat joia trecută, 11 aprilie, Ho­tă­rîrea de Guvern prin care s-a decis, în martie 2012, înființarea unei Fa­cul­tăți de Medicină și Farmacie multilingve în cadrul Universității de Medicină și Far­macie (UMF) din Târgu Mureș. Dec­izia luată de cabinetul Un­gu­rea­nu a Guvernului României anul trecut pre­supunea deschiderea unei noi facul­tăți, cu programe în limbile română, ma­ghiară și engleză.

„Astfel de progra­me în cadrul facultăților nu sînt neo­biș­nuite, dar ele trebuie să fie acreditate la anumite standarde. O asemenea facul­tate trebuie acreditată, iar în cazul UMF Târgu Mureș nu se îndeplineau aceste condiții și Ministerul Educației a for­țat lucrurile prin acea Hotărîre de Gu­vern”, a declarat prof. univ. dr. Vasile As­tă­răs­toae, rectorul Universității de Me­di­cină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași.

Anul trecut, această decizie a stîr­nit controverse atît la nivelul condu­ce­rii UMF Târgu Mureș cît și în rîn­dul studenților din cadrul acestei institu­ții de învățămînt superior. Aceștia au pro­testat în stradă, considerînd, la fel ca reprezentanții universității, că Ho­tă­rîrea de Guvern nr. 230 din 27 mar­tie 2012 încalcă principiile au­to­no­mi­ei universitare și nu respectă deciziile Se­natului UMF Târgu Mureș. Stu­den­ții reclamau, atunci, dezavantaje pe ca­re le-ar fi putut aduce crearea unor sec­ții separate de predare în limbile ma­ghia­ră, română și engleză, printre ca­re se numărau pierderea acreditării di­plo­melor emise de universitate, dar și di­vizarea cadrelor didactice și a studen­ților.

Decizia Curții de Apel Târgu Mureș de joi poate fi atacată cu re­curs în termen de 15 zile la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Cu siguranță se va face recurs, e un drept și acesta. Pro­ble­ma înființării unei astfel de facultăți nu este una de prim nivel, ea ridică în­gri­jorări în ceea ce privește modalitatea în­ființării, mai exact prin încălcarea au­tonomiei universitare. Se va accepta un astfel de învățămînt, dar numai a­tunci cînd se vor stabili termenii le­gali și, așa cum precizează directiva europeană, studenții vor trebui să dea un examen final în limba română, pentru a putea profesa ulterior în Ro­mâ­nia”, a explicat prof. univ. dr. Vasile As­tă­răs­toae.

Executarea Hotărîrii de Guvern nr. 230/2012 a fost suspendată de Cur­tea de Apel pe 4 mai 2012, după ce UMF Târgu Mureș a cerut anularea actului.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top