Fotografii și memorii românești la 100 de ani de existență
Academia de gardă 3 decembrie 2018 Niciun comentariu la Fotografii și memorii românești la 100 de ani de existență 39
Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, istoric ieșean, de la Facultatea de Istorie de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și-a lansat volumul intitulat „Centenarul Marii Uniri la TVR” joi, 29 noiembrie, de la ora 11.00, în sala Hașdeu a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihaie Eminescu” din Iași (BCU). Alături de acesta au vorbit prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector Informatizare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI), conf. univ. dr. Ioan Milică, director al BCU, prof. univ. dr. Daniel Șandru, coordonatorul programului Centenar de la Primăria Municipiului Iași, Vasile Arhire, director TVR Iași, și Sorin Iftimi, muzeograf la Complexul Național Muzeal „Moldova”.
Conf. univ. dr. Ioan Milică a descris cartea și a discutat despre detaliile istorice pe care aceasta le conține. „Volumul este gîndit într-o cheie cronologică, fiind vorba despre o suită de întîmplări din preajma Primului Război Mondial și a Marii Uniri. Este un volum de istorie vie pentru că sînt aici capitole interesante despre armata română și despre modul ei de organizare în timpul primului război”, a declarat acesta. Directorul BCU a evidențiat două dintre caracteristicile volumului, respectiv pertinența și consistența dialogului dintre istoricul Gheorghe Iacob și invitații de la emisiunile sale, deoarece cartea constă în transpunerea a 23 de emisiuni pe care acesta le-a realizat la TVR Iași în cadrul seriei „Iașul în arcul timpului”.
Prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache a vorbit despre „o altă latură a acestei lucrări, respectiv, despre cît de pregătit a fost poporul român, cel contemporan Centenarului, de omagierea lui”. Acesta l-a apreciat pe autor, susținînd că una dintre calitățile prof. univ. dr. Gheoghe Iacob, atunci cînd se află la televizor, este aceea „de a ști cînd să tacă” și a lăudat bunele aptitudini de moderator ale istoricului ieșean.
Autorul volumului a povestit despre experiențele și impresiile sale de după terminarea întregului proiect. „A fost dificil să realizez atît emisiunea, cît și cartea. Aproape am jurat că nu voi face două emisiuni pe zi, însă, de nevoie, am făcut și trei”, a declarat acesta. Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob a menționat și că la una dintre emisiuni, invitatul cu care discuta a răspuns succint la aproape toate întrebările sale, motiv pentru care istoricul a rămas fără întrebări la jumătatea timpului de emisie, dar a reușit să improvizeze. Volumul „Centenarul Marii Uniri la TVR” este despre Iași și despre istoria acestuia și reprezintă cumulul de povești spuse de istorici ai țării în cadrul celor 23 de emisiunii moderate de prof. univ. dr. Gheorghe Iacob.
de Claudia COCIUG
Adaugă un comentariu