Grupul Coimbra dezbate educația la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Grupul Coimbra dezbate educația la Iași 20
Grupul Coimbra dezbate educația la Iași

Prorectori și rectori de la 18 uni­ver­sități din întreaga lume vor fi pre­zenți la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași în perio­a­da 26 – 27 octombrie pentru a participa la Seminarul „O tradiție a ino­vării”. Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani a Grupului Coimbra, fondat ca o aso­cia­ție a universităților europene mul­ti­disciplinare din care UAIC face parte din 2007. „Sîntem onorați că facem parte din acest grup, este o mar­că a prestigiului bun pe care îl are universitatea și a recunoașterii internaționale. În grup sînt univer­si­tăți foarte bune, instituții academice de clasă mondială cum ar fi Bolonia, Gottingen, Padova, Cronighen”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.

Luni, 26 octombrie de la ora 9.00 în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC, participanții își vor prezenta lucrări pregătite pe teme care includ etica și educația, o posibilă foaie de parcurs a digitalizării în universități pînă în 2025, plurilingvismul în învă­țămîntul superior. „Se discută foarte mult despre cursurile online, edu­ca­ția la distanță, despre faptul că dacă tehnologiile informației și comuni­cării constituie un mijloc sau un scop în sine astfel încît vor transfor­ma cu totul natura procesului edu­ca­țional al universității. S-a propus o temă interesantă care ține seama că în multe dintre universitățile grupului Coimbra au trecut prin trans­for­mări inovative de-a lungul timpului, în sensul că după aceea au fost un model pentru intreg mediu academic internațional. Tema are apa­rent un nume paradoxal, oximo­ro­nic”, a explicat prof. univ. dr.Vasile Ișan.

În cadrul seminarului vor avea loc opt conferințe, iar în deschiderea luc­rărilor va vorbi Margaret Waters director adjunct în cadrul Unității pen­tru Politici de Învățămînt Superior din cadrul Directoratului Gene­­ral pentru Educație și Cultură al Co­­mi­siei Europene. Aceasta va ține o cuvîntare despre politicile pe care le are Uniunea Europeană pentru a spri­jini modernizarea învățămîn­tu­lui superior. În cea de-a doua zi a seminarului va avea loc o sesiune spe­cia­lă dedicată celor care coor­do­nea­ză studiile de traducere și inter­pre­ta­riat din universități europene care fac parte din acest grup.

Coimbra a fost înființat în anul 1985 și își propune să creeze le­gă­turi academice și culturale pentru a veni în sprijinul studenților, profesorilor și al universităților membre. În pre­zent din grup fac parte 38 de membri din 23 de țări.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top