Invatamintul medical iesean a implinit 129 de ani
Academia de gardă 10 decembrie 2008 Niciun comentariu la Invatamintul medical iesean a implinit 129 de ani 9Universitatea de Medicina “Grigore T. Popa” (UMF) a aniversat simbata, 29 noiembrie, 129 de ani de la infiintare. Manifestarile dedicate acestui eveniment au debutat la ora 10.00, in Aula “George Emil Palade” a UMF, printre invitati numarindu-se, alaturi de conducerea institutiei, prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu, prorector la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” (UTI) si Romeo Olteanu, viceprimarul municipiului Iasi.
“Mediul universitar exprima tot ce este mai valoros in cetatea Iasului”, a spus, in deschidere, rectorul UMF. Ceremonia a continuat cu proiectia unui material documentar despre istoria medicinei iesene, Univers Medical Iesean, prezentat de prof. univ. dr. Dana Baran. In expunerea sa, aceasta a amintit personalitatile care au pus bazele Medicinei in Romania, Gr. T. Popa, C. I. Parhon, Leon Sculy, primul decan al Facultatii de Medicina, si Petru Poni.
Prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC, a vorbit despre legaturile existente intre institutia pe care o conduce si Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa”. Totodata, acesta a subliniat si nevoia de apropiere de spatiul universitar din Vest: “Sper ca universitatea dumneavoastra va reusi sa recupereze decalajul de traditie fata de marile scoli occidentale, pentru ca in spiritul acestor mari scoli ea s-a format”, a declarat acesta, inminindu-i rectorului UMF mascota UAIC, impreuna cu mesajul oficial de felicitare.
De colaborarea dintre institutiile de invatamint superior a mentionat si reprezentantul UTI, prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu. Romeo Olteanu, viceprimarul Iasului, a precizat importanta existentei universitatilor in Iasi, spunind ca “sarbatoarea aceasta nu este numai a Universitatii de Medicina, ci una a Iasului, pentru ca fara universitati viata ar fi mult mai saraca. Cu ajutorul invatamintului superior de exceptie acest oras este o capitala”.
Prima zi aniversara s-a incheiat cu decernarea titlurilor de profesor emerit prof. univ. dr. Victor Nastase, prof. univ. dr. Mircea Rusu, acad. prof. univ. dr. Ioan Haulica, prof. univ. dr. Gheorghe Scripcaru, prof. univ. dr. Gheorghe Timosia, prof. univ. dr. Ada Vata, prof. univ. dr. Coriolan Coducia, prof. univ. dr. Gioconda Dobrescu, prof. univ. dr. Eugenia Duca si prof. univ. dr. Emanuel Grigorescu.
A doua zi, conducerea UMF a comemorat 60 de ani de la disparitia medicului si scriitorului Grigore T. Popa. Cu aceasta ocazie, la Muzeul de Istorie a Medicinei si Farmaciei, au fost lansate doua volume semnate de dr. Richard Constantinescu, Sensul Durerii, si Ion Petrovici – Prejudecata si adevar.
Mihaela BUCUR
Adaugă un comentariu