Istoria luată la întrebări

Academia de gardă Niciun comentariu la Istoria luată la întrebări 6

Marți, 15 februarie, în Sala Se­nat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a avut loc o dezbatere pe tema necesității schimbării modului de a studia istoria modernă și contemporană a României. Discuția s-a purtat pe baza cărții „Istoria României prin concepte. Perspective alternative asupra limbajelor social – po­li­tice”, lansată la editura Polirom în anul 2010 și editată de către prof. univ. dr. Vic­tor Neumann de la Uni­­ver­si­tatea de Vest din Timișoara și de prof. univ. dr. Armin Heinen de la U­ni­ver­sitatea din Aachen (Ger­ma­nia).

Conform moderatorului întîl­nirii, prof. univ. dr. Daniel Con­du­­rache, cartea propune o analiză o­bie­ctivă a istoriei recente, prin de­finirea unor concepte cheie precum educație, patriotism, proprie­ta­te, progres, democrație sau liberalism, renunțîndu-se la abordarea înflăcărată a evenimentelor. Prof. univ. dr. Victor Neu­mann, coordonator al Școlii Doctorale In­ternaționale de Istorie Con­cep­tuală „Reinhart Koselleck” și-a justificat demersul prin „importan­ța existenței unui studiu sistematic asupra cîtorva concepte fundamen­tale din limba română care să ne ajute să lămurim evoluția limbaje­lor social – politice românești”. Lu­crarea vine ca răspuns al unei conferințe internaționale organizată în anul 2009, împreună cu prof. univ. dr. Armin Heinen. Acesta din ur­mă a subliniat necesitatea folosirii unor surse sigure, a unor noi in­stru­mente și respectiv a unor noi perspective în aflarea răspunsului la întrebarea „cum se poate scrie istoria României după 1990?”.

La dezbatere au luat parte acad. Alexandru Zub, prof. univ. dr. Andrei Corbea, prof. univ. dr. Gheorghe Poede, prof. univ. dr. Andrei Hoișie și dr. prof. Gheor­ghe Clivetti. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Studii și Cer­cetări Simbolice din Iași și Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării al UAIC.

Irina GOCIMAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top