Jumătate dintre studenții ieșeni nu mai termină facultatea

Academia de gardă Niciun comentariu la Jumătate dintre studenții ieșeni nu mai termină facultatea 31

Media ratei de abandon al studiilor, la nivel național, este de 40%.

Reprezentanții Alianței Națio­na­le a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au făcut pu­bli­ce, săptămîna trecută, rezultatele u­nui studiu privind rata de abandon al studiilor universitare. În urma a­nalizării datelor furnizate de la 20 de universități de stat din țară, media ratei de abandon pentru pro­­moția care trebuia să termine ci­clul de licență în 2013 este de a­proape 40%.

În Iași, cel mai mare procent es­te înregistrat la Universitatea „A­lexandru Ioan Cuza” (UAIC), a­co­lo unde 57% din studenții înscriși în pro­mo­ția 2013 nu au finalizat stu­­diile. „A­bandonul școlar este un in­dicator sta­tistic care se calcu­lea­ză pentru învățămîntul preuni­ver­sitar. În ca­zul educației univer­si­tare, care re­prezintă o opțiune per­sonală, nu putem vorbi de aban­don școlar. Nu toți cei care sînt în­matriculați tre­bu­ie să și fina­li­zeze studiile, nu re­zultă de nicăieri a­cest lucru. Dacă sînt în măsură să promoveze exa­menele din timpul anilor și pe cele de finalizare a stu­diilor de licență, e în regulă. Sînt lucruri firești, asta s-a întîmplat din­totdeauna”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC. Din cei 8601 de stu­denți care s-au înscris în anul universitar 2010/ 2011 la ciclul de li­cen­­ță, doar 3139 au susținut exame­nul de finalizare a studiilor și dintre cei 3354 de masteranzi înma­tri­culați pentru promoția 2013, 1814 au absolvit.

Și la Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași  rata de abandon al studiilor este peste me­dia națională. Astfel, din cei 3876 de studenți înscriși la ciclul de li­cență pentru promția 2013 și cei 1810 de masteranzi, 51,75% au re­nunțat la studii. Cele mai scăzute procente se înregistrează la Uni­ver­sitatea de Arte „George Enescu” din Iași, acolo unde rata de abandon este de 19,2%. La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Vete­ri­nară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) s-a înregistrat o medie de 35, 42%, însă, spre deosebire de celelalte instituții de învățămînt superior, la USAMV s-a înre­gis­trat, în ultimii trei ani, o creștere cons­tantă a numărului de studenți. Ast­fel, în anul universitar 2011/ 2012, au fost înmatriculați, în total, 3595 de studenți și masteranzi, iar în anul 2013/ 2014, 3834. Univer­si­ta­tea de Medicină și Farmacie „Grigo­re T. Popa” nu apare pe lista publi­cată de reprezentanții ANOSR pen­tru că nu a trimis încă nici un răs­puns adresei acestora.

Principalul motiv de abandon al studiilor universitare este acela că studenții își aleg greșit fa­cultatea.

„În urma altor două studii re­a­lizate de ANOSR anul trecut, a re­ieșit că principalul motiv de abandon al studiilor universitare este acela că studenții își aleg greșit fa­cultatea. Un al doilea motiv este si­tuația financiară precară. Con­si­liul Național pentru Finanțarea Învă­țămîntului Superior a estimat ca bur­­sa socială să fie undeva la 566 de lei, însă aceasta este de do­uă sau chiar de trei ori mai mică. La ASE București, unde bursa so­ci­ală este în jur de 300 de lei, s-a în­registrat o rată de abandon de 20%. În timp ce la Politehnică, de e­xem­plu, unde bursa socială este de 120 de lei, au abandonat studiile 50% din­tre studenți. Ceea ce a reieșit că rata de abandon este corelată di­rect cu cuantumul bursei sociale”, a ex­plicat Brîndușa Lungu, vice­pre­șe­dinte ANOSR.

Pînă în acest moment, au fost a­nalizate informații furnizate de u­niversități din Iași, București, Cluj Na­poca, Târgu Mureș, Suceava, Bra­șov, Oradea, Reșița și Galați.

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top