La an nou, aceleași cifre de școlarizare
Academia de gardă 8 aprilie 2013 Niciun comentariu la La an nou, aceleași cifre de școlarizare 4Ministerul Educației Naționale (MEN) a publicat săptămîna trecută în Monitorul Oficial proiectul de Hotărîre de Guvern cu privire la cifrele de școlarizare pentru învățămîntul preuniversitar și cel superior de stat în anul 2013 – 2014. Dacă la nivelul studiilor profesionale sau post-liceale există creșteri de 1000 , respectiv 4000 de locuri, universitățile de stat din România nu vor primi mai mulți studenți decît anul trecut. Cifra pentru ciclul de licența este, la fel ca în anul universitar 2012 – 2013, de 62.400, la master vor putea fi acceptați 35.600 de candidați, iar la doctorat – 3000 de studenți.
„Sînt cifre care vin în urma unor solicitări precise venite din partea universităților și reflectă capacitatea fiecăreia de școlarizare, așa încît să putem face învățămînt de calitate. Universitățile vor primi separat, cred eu, cifre în limita capacității de instruire”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași.
O modificare în acest an se înregistrează în cazul cifrei hotărîte de MEN în cazul rezidenților. Astfel, absolvenții universităților cu profil medical vor putea ocupa, după examenul de rezidențiat, unul din cele 4000 de locuri și posturi. „A fost o cerere din partea universităților de profil. Este mult peste cifra absolvenților, dar vrem să ajungem în cîțiva ani în situația în care să nu existe pierderi de absolvenți. În ultimii doi ani, cifra la rezidențiat a fost din ce în ce mai mare și cu mult mai mare față de numărul de absolvenți. Și anul acesta este la fel pentru că sperăm ca peste doi ani să se acopere restanțele anterioare. În felul acesta nu va mai fie nevoie de un număr atît de mare. S-au scos, în ultimii doi ani, cam 60-70% absolvenți, iar concurența a fost foarte mare la rezidențiat. Nici o țară din lume nu ar trebui să scoată șomeri cu diplomă. Trebuie să ținem cont și de cifra de școlarizare dar și de nevoile sistemului de sănătate. Rațiunea a fost aceea de a nu-i ține acasă și a-i pune pe piața muncii”, a explicat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Anul trecut, în urma suplimentărilor cerute în luna noiembrie, la examenul de rezidențiat au fost scoase la concurs 3778 de locuri și posturi.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu