Managerii din băncile facultății
Academia de gardă 5 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Managerii din băncile facultății 1În Sala de Consiliu a Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial (FCMMI) a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI) s-a desfășurat miercuri, 31 octombrie, Conferința Intermediară a proiectului „De la teorie la practică prin întreprindere simulată (IS)”. Acesta are ca scop dezvoltarea tinerilor studenți pe mai multe domenii și posturi din cadrul unei societăți comerciale simulate. Participanții nu vor ocupa același loc de muncă, ei fiind nevoiți să se adapteze periodic la cîte un alt rol în companie.
În cuvîntul de deschidere, prof. univ. dr. ing. Constantin Baciu, coordonator IS, a dorit să menționeze că „studenții sînt cei care vor conduce întreprinderi reale în viitor, le vor conduce bine pentru că în acești doi ani de la lansarea proiectului au participat și participă intens la activitățile IS”. Printre invitații s-a numărat și ing. Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Județean Iași al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, conf. univ. dr. ing. Iulian Ioniță, decanul Facultății de Știință și Ingineria Materialelor și prof. univ. dr. ing Gheorghe Nagîț, decanul FCMMI. Acesta din urmă a insistat asupra importanței proiectului, specificînd faptul că „participanții la acest proiect sînt deja căutați de întreprinderile din Iași și cred că este un cîștig atît pentru întreprinderi cît și pentru universități”, a menționat decanul FCMMI.
Conform Roxanei Weiss-Anton, directorul sucursalei din România a OSB Consulting GmbH Austria, pînă în prezent proiectul demarat în 2010 și-a îndeplinit obiectivele propuse pentru analiza intermediară: dintre cei 323 de studenți înscriși, 320 merg mai departe cu această activitate, au fost deschise opt centre IS, față de trei inițial, și au fost înființate 16 replici de firme, ele activînd pe domenii precum web-design, IT sau resurse umane.
La conferință au fost prezenți și studenții reprezentați ai unei astfel de firme, IS-ReNeW, care și-au prezentat progresul făcut în timpul celor doi ai proiectului IS. „Am pornit de la organigrama companiei Antibiotice și, analizînd-o, am ajuns să ne structurăm întreprinderea simulată pe patru departamente, de marketing, economic, de producție și administrativ”, a specificat Bogdan Istrate, masterand la UTI.
Proiectul „De la teorie la pratică prin întreprinderi simulate” a fost implementat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, în parteneriat cu patru instituții de învățămînt superior din țară, UTI, Politehnica de la București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea Valahia din Tîrgoviște. „Universitățile au fost alese pe criteriul de recunoaștere, să fie pe parte tehnică și să aibă și cunoștințe de management”, a specificat prof. univ. dr. ing Constantin Baciu.
În continuare, cei 320 de studenți care vor continua în cadrul proiectului, 80 de la UTI, vor fi împărțiți în patru noi grupe din întreprinderi simulate, 20 pe grupă, și vor începe de la zero, înființînd alte replici de companii.
Paul ANDRICI
Adaugă un comentariu