Medicina ieșeană și-a clădit punte spre Taiwan

Academia de gardă Niciun comentariu la Medicina ieșeană și-a clădit punte spre Taiwan 3

Universitatea de Medicină și Far­macie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași a încheiat un protocol de colaborare cu o instituție de învățămînt medical mili­tar din Taiwan, National De­fen­ce Medical Center (NDMC). Do­cu­men­tul a fost semnat de reprezentanții ce­lor două instituții cu prilejul vizitei u­nei delegații a UMF la Taipei, în pe­ri­oada 10 – 15 martie. Prin acest „Me­mo­randum” cele două instituții de în­vă­țămînt pun bazele unor parteneriate în pro­iecte de cercetare, mobilități pentru studenți, precum și schimburi de publi­cații și resurse didactice.

„Vor exista și mobilități pentru stu­denți și cel mai tîrziu în octombrie 2013 vom putea începe să trimitem echipe.”

„Am fost singurii selectați, din E­u­ropa, ca universitate, pentru crearea u­nei astfel de legături și e una binevenită pen­tru că vorbim de o țară care acordă un procent de 12% din Produsul Intern Brut educației, deci avem de învățat. Au fost atrași de potențialul dinamic al UMF în ultimii cinci ani și a fost exclusiv i­ni­ția­tiva gazdelor noastre”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul universității și unul din membrii delegației invitate de conducerea NDMC. Colaborarea în ceea ce privește cerce­tarea vizează trei direcții, UMF și NDMC urmînd să pună la punct un pro­gram de doctorat în co-tutelă, să gă­seasc­ă teme de cercetare comune și să organizeze manifestări științifice în par­teneriat. Astfel, rectorul universității ie­șene și prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, pro­rector responsabil cu strategie in­sti­tuțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și comunitatea locală au propus reprezentanților NDMC și publica­rea unor articole științifice rezultate din cooperarea și schimbul de materiale a­ca­demice între cele două instituții de în­vă­țămînt.

„Vor exista și mobilități pentru stu­denți și cel mai tîrziu în octombrie 2013 vom putea începe să trimitem echipe. Deocamdată nu ne-au dat o limită în pri­vința numărului de studenți pe care îl aș­teaptă. Însă pentru practica de vară se vor putea deplasa tineri încă din luna iu­lie, avînd cazarea și masa asigurate a­co­lo”, a adăugat rectorul UMF. Acesta a mai explicat că protocolul de colaborare mai include și un transfer de maste­rat, UMF urmînd să preia o specia­li­za­re pentru cel de-al doilea ciclu de în­vă­țămînt superior dintre cele existente de­ja la NDMC.

Cu prilejul vizitei în Taipei, delegația ieșeană a semnat și un protocol de colaborare între Institutul de Me­di­­cină Legală din Iași și Institutul Na­țional de Medicină Legală din Tai­wan. De asemenea, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae și prof. univ. dr. Dragoș Pieptu au susținut conferințe pe teme medicale și despre cooperarea universitară internațională. NDMC Taiwan es­te o instituție afiliată Armatei Chi­nei în cadrul căreia studiază aproximativ 4.500 de studenți, masteranzi și docto­ranzi. Aceasta este a 16-a instituție de în­vățămînt superior cu care UMF a în­che­iat un astfel de parteneriat.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top