Medicina restrînge numărul manualelor din bibliografia pentru admitere
Academia de gardă 16 ianuarie 2017 , de Aryna Creangă Niciun comentariu la Medicina restrînge numărul manualelor din bibliografia pentru admitere 53Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a continuat și în acest an procesul de modificare a metodologiei de admitere. Astfel, în urma consultărilor cu cadrele didactice din Comisia de Admitere și a profesorilor de biologie, fizică și chimie din liceele din Iași și din Moldova, reprezentanții instituției de învățămînt superior propun candidaților, în anul 2017, o restrîngere a numărului de manuale din bibliografie, pentru fiecare materie de concurs alegîndu-se, prin urmare, cîte un singur manual.
„Nu am restrîns numărul de manuale în scopul declarat de a avea o concurență mai mare în anul 2017 și nici din ca
uza faptului că au existat reclamații ale candidaților într-o formă explicită. Cred că nu putem aspira la excelența în educație fără o bună calitate a studenților pe care îi recrutăm și, prin urmare, dacă ne dorim studenți buni, trebuie să-i căutăm cu maximă seriozitate și să punem mai presus argumentul calitativ în defavoarea celui cantitativ”, a precizat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF. Acesta a mai subliniat și că „excelența în educație” este, de fapt, motivul pentru care admiterea din anul 2016 a fost mult mai complexă decît cea din anii precedenți și că această restrîngere a numărului de manuale nu este o abatere de la excelență, ci, contrar, o corecție necesară adusă metodologiei.
Printre cele mai importante linii ale metodologiei care s-au păstrat în urma modificărilor realizate în anul 2015 se numără menținerea ponderei mediei de la bacalaureat de 10%, restul de 90% constituind nota tezei scrise și păstrarea structurii examenului de admitere – acesta fiind în formă de test grilă din două sau dintr-o singură specializare. Astfel, pentru specializările medicină și medicină dentară examenul se va da, obligatoriu, din anatomia și fizologia omului, specializările la alegere fiind chimia organică și fizica, pentru specializarea farmacie, obligatorie va fi chimia organică, specializările la alegere fiind anatomia și fiziologia omului și biologia vegetală, iar pentru specializările asistență medicală generală, tehnică dentară, nutriție și dietetică, examenul va fi dat la alegere între anatomia și fiziologia omului sau chimie organică.
Pentru specializarea balneo-fiziokinetoterapie și recuperare, teza scrisă se va da din anatomia și fiziologia omului, în timp ce pentru bioinginerie, tinerii vor avea de ales dintre disciplina menționată anterior și matematică. Acolo unde există două discipline, 60% din întrebările examenului vor fi din cea obligatorie, în timp ce restul de 40% se vor baza pe disciplina la alegere.
Autor:
Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Adaugă un comentariu