Metodologia de alegeri de la „Asachi” contestată la Minister
Academia de gardă 18 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Metodologia de alegeri de la „Asachi” contestată la Minister 48Metodologia de alegere a structurilor de conducere de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost contestată la Ministerul Educației și Cercetării Științifice de către unul dintre candidații anunțați pentru funcția de rector de la TUIAȘI, prof. univ. dr. Corneliu Munteanu. În scrisoarea trimisă către cabinetul ministrului Adrian Curaj acesta reclamă faptul că două prevederi din actuala metodologie nu sînt legale și că lasă locul „ocupării abuzive a funcției de persoane care depășesc vîrsta pensionării”.
„Am contestat faptul că alegerile pentru desemnarea membrilor Senatului şi cea a rectorului sînt programate în aceeaşi zi, dar şi faptul că fiecare candidat la funcţia de senator este votat de întreaga comunitate academică. Totodată, am contestat introducerea unui articol în metodologie care specifică faptul că nu pot candida persoane care au împlinit vîrsta de pensionare «pînă la data alegerilor»”, a explicat prof. univ. dr. Corneliu Munteanu.
Acesta a precizat că este greu ca o persoană să citească zecile de CV-uri ale celor care se vor înscrie pentru funcția de senator, astfel încît să își poată forma o opinie asupra numărului mare de persoane pe care trebuie să îl voteze. Prof. univ. dr. Corneliu Munteanu a argumentat că la Politehnica din Bucureşti, din Cluj sau din Timişoara, alegerile au loc în zile separate şi că nu întreaga comunitate alege toţi senatorii.
Însă, la nivelul centrului universitar Iaşi, reguli similare de alegere există şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, dar şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, care va organiza în aceeaşi zi, pe 22 ianuarie, şi alegerile pentru Consiliile Facultăţilor, şi cea pentru Senat, dar şi cea pentru funcţia de rector. „Alegerile sînt pe 22 februarie, iar dacă cineva împlineşte 65 de ani pe 23 februarie, poate candida. Nu mi se pare normal, şi am întrebat şi în minister înainte să trimit contestaţia, iar ei mi-au confirmat că am dreptate. Practic, în orice evidenţă, dacă împlineşti 64 de ani în decembrie 2015, tu în 2016 eşti considerat ca fiind de 65 de ani“, a adăugat prof. univ. dr. Corneliu Munteanu.
La nivelul conducerii actuale a Politehnicii ieşene, cei care au întocmit metodologia consideră că ambele prevederi contestate sînt corecte „sub aspect legal şi uman”.
Prof. univ. dr. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, a precizat că nu a fost înregistrată o contestație la nivelul universității. „Nu cred că trebuie să exagerăm acum cu anumite prevederi care să creeze stări de nemulţumire inutilă. Am pus 65 de ani pînă la data alegerilor. Cum să stabilim altfel? O lună, două înainte sau după? Riscăm să cădem în derizoriu”, a adăugat prof. univ. dr. Neculai Seghedin.
Alegerile pentru funcția de rector și cele de senatori la TUIAȘI vor avea loc pe 22 februarie.
Adaugă un comentariu