Ministerul Educației Naționale, cu 5,5 milioane lei mai sărac

Academia de gardă Niciun comentariu la Ministerul Educației Naționale, cu 5,5 milioane lei mai sărac 8
Remus Pricopie

Bugetul de stat al Ministerului Edu­ca­ției Naționale (MEN) a fost redus cu 5,5 milioane de lei, la cea de-a doua rec­tificare bugetară de anul acesta, rea­li­za­tă la sfîrșitul lunii septembrie. Potrivit Gu­vernului, banii vor fi reduși de la cheltuielile pentru personal și de la proiectele cu finanțare din fonduri eu­ro­pene nerambursabile. Însă cu toate că Executivul a tăiat din banii alocați MEN, atît prim-ministrul Victor Ponta cît și ministrul Remus Pricopie au declarat îm­preună că, de fapt, rectificarea bugetară a fost benefică educației, întrucît buge­tul acesteia ar fi fost mărit.

„În realitate, educaţia primeşte bani în plus la aceas­tă rectificare în cadrul bugetului general consolidat. Este vorba despre 134,4 miloane de lei, bani alocaţi, spre exemplu, prin intermediul bugetelor autori­tă­­ților publice locale (sume defalcate din TVA) pentru plata salariilor în învă­ţă­mîn­tul preuniversitar sau pentru plata titlurilor executorii. De asemenea, tot prin proiectul de rectificare bugetară s-au majorat cu 28,4 milioane lei sumele pentru învăţă­mîn­tul superior de stat, pentru plata titlu­ri­lor executorii”, se explică într-un comunicat al MEN.

În mediul academic ie­șean, cea de-a doua rectificarea bugetară este văzută ca fiind o măsură în plus dintr-un șir care au pus la colț cercetarea din România sau dotările din universități. Deocam­da­tă nu s-au transmis de la centru „ins­truc­țiunile” pentru reducerea cheltuie­li­lor, însă conducerile universităților spe­ră să poată avea un cuvînt de spus. „Ministerul nu ne-a trimis vreo notificare privind reducerile de personal și oricum, chiar în condițiile hiper-regle­men­tării de la noi, avem parte de o anu­mi­tă autonomie să gestionăm puțină­ta­tea resurselor financiare pe care le avem. Nu decide ministerul cît și ce anume trebuie redus într-o universitate, indife­rent cum ar fi ea. Cum să ne mai afec­te­ze rectificarea bugetară, dacă în întreg sistemul superior de învățămînt este o limitare drastică, o penurie, să spun așa, pentru activitatea de cercetare și cea de investiții? Mai mult decît atît, ce să ne mai ia?”, a precizat prof.univ.dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexan­dru Ioan Cuza”.

Acesta a mai adăugat că, finanțarea de bază pentru anul 2013/2014 este de aproximativ 400 de lei, în medie pe student, egală cu cea de acum 10 ani. „Dacă o ponderăm cu rata inflației, da­că o calculăm în termeni reali, puterea de cumpărare a acestei alocații per stu­dent este la jumătate față de cea din 2003”, a mai spus rectorul UAIC. Gu­ver­nul a mai tăiat la cea de-a doua rec­ti­ficare bugetară din banii alocați mi­nis­terelor Culturii și Tineretului și Spor­tu­lui și din cei prevăzuți pentru Acade­mie, Președinție și Camera Deputaților. În schimb, Executivul a suplimentat fondurile pentru serviciile de informa­ții, Senat și Avocatul Poporului.

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top