Ministerul Educației Naționale, cu 5,5 milioane lei mai sărac
Academia de gardă 7 octombrie 2014 Niciun comentariu la Ministerul Educației Naționale, cu 5,5 milioane lei mai sărac 8Bugetul de stat al Ministerului Educației Naționale (MEN) a fost redus cu 5,5 milioane de lei, la cea de-a doua rectificare bugetară de anul acesta, realizată la sfîrșitul lunii septembrie. Potrivit Guvernului, banii vor fi reduși de la cheltuielile pentru personal și de la proiectele cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. Însă cu toate că Executivul a tăiat din banii alocați MEN, atît prim-ministrul Victor Ponta cît și ministrul Remus Pricopie au declarat împreună că, de fapt, rectificarea bugetară a fost benefică educației, întrucît bugetul acesteia ar fi fost mărit.
„În realitate, educaţia primeşte bani în plus la această rectificare în cadrul bugetului general consolidat. Este vorba despre 134,4 miloane de lei, bani alocaţi, spre exemplu, prin intermediul bugetelor autorităților publice locale (sume defalcate din TVA) pentru plata salariilor în învăţămîntul preuniversitar sau pentru plata titlurilor executorii. De asemenea, tot prin proiectul de rectificare bugetară s-au majorat cu 28,4 milioane lei sumele pentru învăţămîntul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii”, se explică într-un comunicat al MEN.
În mediul academic ieșean, cea de-a doua rectificarea bugetară este văzută ca fiind o măsură în plus dintr-un șir care au pus la colț cercetarea din România sau dotările din universități. Deocamdată nu s-au transmis de la centru „instrucțiunile” pentru reducerea cheltuielilor, însă conducerile universităților speră să poată avea un cuvînt de spus. „Ministerul nu ne-a trimis vreo notificare privind reducerile de personal și oricum, chiar în condițiile hiper-reglementării de la noi, avem parte de o anumită autonomie să gestionăm puținătatea resurselor financiare pe care le avem. Nu decide ministerul cît și ce anume trebuie redus într-o universitate, indiferent cum ar fi ea. Cum să ne mai afecteze rectificarea bugetară, dacă în întreg sistemul superior de învățămînt este o limitare drastică, o penurie, să spun așa, pentru activitatea de cercetare și cea de investiții? Mai mult decît atît, ce să ne mai ia?”, a precizat prof.univ.dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Acesta a mai adăugat că, finanțarea de bază pentru anul 2013/2014 este de aproximativ 400 de lei, în medie pe student, egală cu cea de acum 10 ani. „Dacă o ponderăm cu rata inflației, dacă o calculăm în termeni reali, puterea de cumpărare a acestei alocații per student este la jumătate față de cea din 2003”, a mai spus rectorul UAIC. Guvernul a mai tăiat la cea de-a doua rectificare bugetară din banii alocați ministerelor Culturii și Tineretului și Sportului și din cei prevăzuți pentru Academie, Președinție și Camera Deputaților. În schimb, Executivul a suplimentat fondurile pentru serviciile de informații, Senat și Avocatul Poporului.
Adaugă un comentariu