Ministerul vrea să resusciteze învățămîntul superior cu credite de studiu

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Ministerul vrea să resusciteze învățămîntul superior cu credite de studiu 35
sorin cimpeanu la deschiderea anului universitar

Ministerul Educației și Cer­ce­tă­rii Științifice va acorda începînd cu anul universitar 2016 – 2017 credite de studiu. Proiectul este încă în lu­cru, iar sistemul de implementare va fi asemănător cu cel din străi­nă­tate, prima condiție fiind ca stu­den­ții care candidează pentru această finanțare să studieze în România.
„Avem în plan un proiect de 50 de milioane de euro, pe o perioadă de șapte ani, asta înseamnă 7 mili­oane de euro pe an. Putem oferi credite de studii în valoare medie de 10.000 de euro pentru un număr de 700 de studenți din România. În proiect sînt incluse rambursarea cu o perioadă de grație cu dobînzi preferențiale”, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea Poli­teh­nică din Bucureşti.

Acordarea de credite de studiu a fost o metodă propusă și de fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, ca soluție la balansarea decalajului dintre tinerii care provin din familii înstărite și din cele să­race. „Nu spun să modificăm actua­lul sistem de finanțare în învăță­mîntul superior, dar spun că trebuie compensat. De ce cu un sistem de credite? Pentru că sistemul de credite pentru studenți nu repre­zin­tă un sistem de credite clasic, ci reprezintă o combinație de politici, respectiv cei care provin din medii sociale dezavantajate sau cei care nu reușesc să își obțină o slujbă ime­diat după facultate nu trebuie să dea banii înapoi. Rata de recuperare a banilor în sistemele de cre­dite studențești, de regulă, este de 50%, restul fiind asociate diferitelor politici”, a declarat fostul ministru al Educației, Remus Pricopie.

Acest proiect va fi implementat de Agenția de Credite și Burse Stu­dențești (ACBS). Agenția a fost înființată prin Hotărîrea de Guvern nr. 1402 / 11.02.2009, dar metodologia de acordare a burselor nu a fost elaborată nici pînă în ziua de azi, motiv pentru care studenții încă nu pot beneficia de bursele din partea statului.
În prezent, angajații agen­ției așteaptă elaborarea unei meto­do­logii, dar această atribuție le re­vine lor, conform aceleiași Hotărîri de Gu­vern care menționează în art. 3, alin. j) că ACBS „elaborează și pro­pune spre aprobare Guvernului, prin Ministerul Educației, Cer­ce­­tării și Inovării, normele meto­do­logice de constituire a fondului de creditare, metodologia privind cuan­tumul și condițiile de acordare și rambursare a creditelor, alte regle­men­tări necesare organizării și func­ționării sistemului de creditare.”

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top