Mobilitățile Erasmus, mai atractive în primul semestru
Academia de gardă 3 decembrie 2012 Niciun comentariu la Mobilitățile Erasmus, mai atractive în primul semestru 8Anul acesta, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) înregistrează cel mai mare număr de beneficiari ai burselor ERASMUS din centrul universitar ieșean, fiind înscriși aproximativ 270 de studenți în instituții de învățămînt superior membre ale Uniunii Europene. Ceea ce remarcă responsabilii cu aceste programe la nivelul universității este faptul că majoritatea candidaturilor se depun pentru mobilitățile care se desfăsoară în prima jumătate a anului universitar. „Cele mai multe solicitări rămîn în semestrul I, cînd studenții preferă să plece pentru că își pot da examenele fără să fie presați de timp sau de susținerea examenului de licență din țară, în cazul celor din anii terminali. De asemenea, un alt motiv invocat de aceștia este faptul că pleacă din august și se întorc în decembrie și au acele două luni pînă la începerea unui nou semestru”, a declarat Ioana Carmen Păștinaru, responsabil program LLP ERASMUS la UAIC.
Aceeași situație se regăsește și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași, unde majoritatea studenților care aleg să plece cu o bursă ERASMUS, se înscriu în primul semestru. Cu toate acestea, în anul universitar 2012-2013 sînt doar 32 de solicitări, dintre care doar patru pentru cel de-al doilea semestru. „În ultimii trei ani universitari s-a menținut aproximativ constant numărul de studenți înscriși, inclusiv tendința de a exista un număr mai mare în primul semestru, chestiune ce ține de programa universităților gazdă și de preferințele studenților. Ei primesc în continuare o bursă de 250 de euro din partea universității, însă granturile de mobilitate tind să scadă”, a declarat Mihaela Sirota, secretar relații internaționale la UMF.
Conform bugetului alocat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași erau disponibile 20 de mobilități pentru anul universitar 2012-2013, dar conducerea universității a înaintat o cerere de suplimentare a locurilor de pînă la 27 de locuri, ca urmare a solicitărilor primite din partea studenților. În primul semestru au plecat prin intermediul mobilităților de studiu opt studenți, iar pentru cea de-a doua jumătate a anului universitar s-au înscris 19 candidați.
Pentru mobilitățile de practică, intrate în vigoare din anul 2007 și adoptate de USAMV de doi ani, sînt disponibile în momentul actual șase locuri, însă conducerea universității dorește obținerea de opt locuri. „Există un minim pe care trebuie să-l acoperim și aici nu sînt probleme, fiind înscriși studenți într-un număr suficient cît să acopere acest număr dat de ANPCDEFP. Însă avînd în vedere că primim fonduri suficiente, putem fie să transferăm banii spre mărirea burselor celor care pleacă în mobilități de studiu, fie să suplimentăm numărul de locuri”, a declarat Veronica Apetrei, secretar Birou Erasmus al USAMV Iași.
Mobilitățile prin programul ERASMUS sînt bazate pe acorduri bilaterale cu universități din state membre ale Uniunii Europene și se adresează celor care stăpînesc limba de studiu și care au media anilor de studiu minim opt. Conform regulilor stabilite de Comisia Europeană, durata minimă a unei mobilități ERASMUS este de trei luni, iar durata maximă este de 12 luni sau echivalentul unui an universitar.
Mădălina OLARIU
Anca TOMA
Adaugă un comentariu